Piata asigurarilor a crescut anul trecut pana
aproape de valoarea de 900 milioane de euro. Daunele platite de societatile de asigurare au crescut insa cu aproape 57% peste
nivelul inregistrat in anul precedent.
|
ESTIMARE. Presedintele CSA, Nicolae Crisan, spera ca in 2005 piata asigurarilor
sa atinga un miliard de euro |
Primele de asigurare totale subscrise in 2004 s-au cifrat la aproximativ 34.800 miliarde de lei (circa 880 milioane de euro, respectiv 1,19 miliarde de dolari), potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Primele subscrise numai din asigurari directe au depasit 865 miliarde de euro, in crestere cu peste 35% fata de anul anterior. In acest an, piata asigurarilor ar putea atinge un miliard de euro dupa prime brute subscrise si o pondere de 2% din PIB, potrivit presedintelui CSA, Nicolae Crisan. "Gradul de penetrare, exprimat ca raport intre primele subscrise din asigurari directe si PIB, a atins, in 2004, nivelul de 1,44%", a declarat presedintele CSA, in cadrul conferintei "Piata asigurarilor", organizata de Finmedia. Densitatea asigurarilor (primele subscrise din asigurari directe pe cap de locuitor) a fost de 1,6 milioane de lei pe cap de locuitor, cu 31% mai mult decat in 2003, potrivit CSA. Cele 43 de socie-tati de asigurare autorizate au totalizat, la sfarsitul anului trecut, un capital social subscris de 5.712 miliarde de lei (144 milioane de euro).
DAUNE MAI MARI. Daunele platite de societatile de asigurare in cursul anului trecut au depasit, numai in cazul asigurarilor directe, 13.100 miliarde de lei, cu 57% mai mult fata de anul precedent, ritmul fiind superior cresterii pietei asigurarilor, situat la 30%, a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan. "La fel ca in anul precedent, indemnizatiile platite catre asigurati si beneficiarii de asigurari s-au majorat intr-un ritm mai alert decat primele subscrise, ceea ce exprima o crestere a daunalitatii si, in acelasi timp, o buna dovada ca societatile de asigurare isi onoreaza obligatiile asumate", a spus presedintele CSA. In aceste conditii, CSA ar putea lua in calcul o modificare a intervalului de stabilire a tarifelor fata de primele de baza, cu plus-minus 30-40%, a afirmat Crisan.