x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurari - Pensia optionala, de la angajator

Asigurari - Pensia optionala, de la angajator

de Daniela Ivan    |    27 Feb 2007   •   00:00
Asigurari - Pensia optionala, de la angajator

Angajatorii vor putea oferi salariatilor, incepand cu luna mai, pachete salariale care sa includa si o componenta de pensii private facultative.

Pensiile private facultative vor deveni optionale in luna mai, conform declaratiilor lui Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemelor de Pensii din Romania, (CSSPR). El a declarat ca sistemul va pleca la drum cu trei-patru fonduri de pensii, in prezent fiind in diverse faze de autorizatie trei companii. "Apreciem ca in luna mai se vor colecta primele contributii", a declarat Oancea, prezent la seminarul "Fondurile private de pensii, la inceput de drum". Intr-o prima faza vor intra pe piata fondurile cu portofolii mai conservative si evident cu profituri mai scazute. Insa procesul de autorizare este continuu si in timp vor aparea si fondurile cu apetit mai mare pentru risc.

PIATA. Estimarile arata ca in acest an vor participa la fonduri de pensii optionale circa 250.000 de salariati, conform unei estimari optimiste elaborate de Societatea de Administratie Financiara Certinvest. Autoritatile mizeaza pe facilitatile care s-au acordat prin Codul Fiscal atat firmelor, cat si salariatilor. "Firmele vor putea oferi salariatilor un pachet salarial mai motivant, care sa includa si pensiile private, Pilo- nul III. Acestea sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro/an pentru angajator si a 200 de euro/an pentru angajat, insa aceste deduceri nu pot sa depaseasca mai mult de 15% din venitul brut al salariatului", a declarat Oancea. Estimarile arata ca piata fondurilor private de pensii optionale - Pilonul III - va atinge in acest an 40.000.000 de euro.

OPTIMISM. Prognozele Certinvest pentru urmatorii cinci ani arata ca piata va avea o crestere importanta. "In anul 2008, fondurile vor avea 600.000 de participanti, in 2009 900.000, in 2010 vor numara 1.150.000, iar in 2011 vor avea 1.250.000 de participanti", a declarat Eugen Voicu, presedintele Certinvest. Si contributiile medii anuale ale participantilor vor creste de la 200 de euro in 2007 la 300 de euro in 2009, respectiv la 400 de euro in 2011. Sumele pe care aceste fonduri le vor colecta vor atinge 460.000.000 de euro in anul 2009 si 1.250 milioane de euro in anul 2011. Exista si voci care se intreaba in ce mod vor perturba aceste fonduri piata de capital romaneasca. "Piata de capital e restransa, un jucator care are zeci de milioane de euro poate perturba sau chiar manipula piata de capital. Desigur, aceste fonduri pot investi oriunde in Europa, insa nimeni nu le impiedica sa actioneze si pe piata romaneasca", a declarat Petre Pavel Szel, presedinte SIF Muntenia.

PENSII PRIVATE OBLIGATORII
Pilonul II de pensii private obligatorii va incepe sa functioneze abia de anul viitor, a declarat Oancea. Nivelul scazut al contributiilor pentru Pilonul II, de minimum 2% din salariul minim brut, perioada scurta de subscriere, de numai patru luni la un fond de pensii administrat privat, si nivelul scazut al comisioanelor, de maximum 2,5% comision de administrare si maximum 0,6% taxa de administrare a activelor reprezinta principalele nemultumiri ale jucatorilor din piata. "Aceste prevederi vor conduce la un nivel scazut al pensiilor ce urmeaza sa fie platite din acest sistem si la imposibilitatea scaderii comisioanelor ce se vor percepe", a apreciat Radu Vasilescu, director Pensii la ING Romania. La aceste fonduri vor participa obligatoriu toti angajatii cu varste de pana-n 35 de ani si vor putea sa contribuie optional cei care vor avea pana-n 45 de ani la data la care se va face adeziunea la unul dintre fonduri. Restul salariatilor va fi sacrificat din cauza ca autoritatile se tem ca sistemul public de pensii sa nu colapseze.

×
Subiecte în articol: economic piata pensii private fonduri