x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurari - Ragaz pentru calculul solvabilitatii

Asigurari - Ragaz pentru calculul solvabilitatii

11 Mar 2005   •   00:00

Introducerea, la momentul actual, a fondului de siguranta in calculul marjei de solvabilitate, masura prevazuta de directivele europene, ar avea un impact negativ pentru aproximativ 60% din companiile de asigurari, a declarat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in cadrul unui interviu acordat site-ului XPRI MM.


IOHANNA ONACA PURDEA

Noul mod de calcul al marjei de solvabilitate, care va trebui preluat si de societatile romanesti de asigurare, se refera la existenta unui fond de siguranta, volumul acestuia fiind de doua milioane de euro pentru asigurarile generale si de trei milioane de euro pentru cele de viata. "Comisia va emite norme privind modul de calcul al marjei de solvabilitate in acest an, dar, avand in vedere cele aratate, pentru 2005 se va tine cont de nivelul capitalului minim, acesta urmand sa fie inlocuit de fondul de siguranta in 2006", a afirmat Crisan.

El a explicat ca Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis norme privind cresterea graduala a capitalului minim al societatilor de asigurare pana la aceste sume, ultima etapa de majorare urmand a se incheia la 30 iunie 2006, astfel incat companiile sa dispuna de o perioada de gratie.

CRESTERI
Piata asigurarilor ar putea depasi in 2005 un miliard de euro, in conditiile in care s-au inregistrat, in fiecare an, cresteri de peste 25%. Volumul primelor incasate a ajuns in 2004 la circa 800 milioane de euro. Baza unica de date la nivel national pe care CSA o va constitui impreuna cu MAI o sa fie functionala din al doilea semestru al anului.

×
Subiecte în articol: economic