x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asigurari - Sistemul de pensii facultative intra n linie dreapta

Asigurari - Sistemul de pensii facultative intra n linie dreapta

de Iohanna Onaca Purdea    |    31 Oct 2006   •   00:00
Asigurari - Sistemul de pensii facultative intra n linie dreapta

Fondurile de pensii facultative vor debuta n ianuarie 2007, cAnd se vor putea colecta primele contributii. Comisia de Supraveghre a pensiilor private a nceput autorizarea administratorilor.

Persoanele care se vor nscrie la un fond de pensii facultative si se vor retrage mai devreme de a fi mplinit vArsta de 60 de ani nu vor putea primi banii investiti sub forma unei pensii. „Un contribuabil nu si poate retrage banii nainte de a mplini 60 de ani. El poate doar sa si transfere banii, pentru a constribui la un alt fond de pensii", a explicat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). El a adaugat ca exista si exceptii, n caz de invaliditate sau deces, suma acumulata urmAnd sa se plateasca n maximum cinci ani sau chiar pe loc.

AUTORIZARE. Fondurile de pensii facultative vor fi functionale la finele lunii ianuarie 2007, cAnd va demara procesul de colectare a primelor contributii in acest sistem. Deocamdata, CSSPP a inceput procedurile de autorizare a operatorilor care vor administra fondurile de pensii facultative, estimănd ca 10-15 companii vor depune documentatia necesara. Păna in prezent, BRD-Groupe Societe Generale, ING Asigurari de Viata, Generali, Aviva, Interamerican, Allianz-Tiriac Asigurari, BCR si Certinvest si-au anuntat intentia de a depune documentatia.

CONTRIBUTII. Potrivit Legii pensiilor facultative (204/2006), de o astfel de pensie pot beneficia persoanele care au mplinit vArsta de 60 de ani si care au contribuit la acest sistem minimum 90 de luni. Nivelul contributiei se va ridica păna la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrisa la fondul de pensii. Contributiile vor fi deductibile in limita echivalentului in lei a 200 euro intr-un an fiscal. „Un calcul estimativ arata ca o pensie medie poate ajunge la circa 140 de euro pe luna, n conditiile n care contributia lunara se ridica la 20 de euro, perioada de contributie este de 25 de ani, randamentul anual este circa 7%, iar pensia sa fie n plata pAna n 15 ani", a explicat Mircea Oancea.

INFORMARE
CSSPP va derula, cu sprijinul Guvernului, o campanie de informare a populatiei cu privire la avantajele sistemului de pensii facultative. „Campania va fi demarata dupa ce pachetul de legislativ care va reglementa si pilonul II (fondurile de pensii administrate privat) va fi adoptat. Speram ca păna la finele acestui an actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial", a spus Oancea. El a explicat ca un fond de pensii trebuie sa atraga minimum 50.000 de participanti ntr-o perioada de trei ani, n caz contrar administratorului respectiv urmAnd sa i fie retrasa autorizatia de functionare, iar activele sa fie transferate altui fond. „Noi estimam ca n primul an vor fi circa 300.000 de participanti la acest sistem", a afirmat presedintele CSSPP. Daca o persoana decide sa se transfere de la un fond de pensii la altul mai devreme de doi ani de la nscriere, va plati penalitati de maximum 5% din valoarea activului personal (suma acumulata).

×
Subiecte în articol: economic pensii facultative