x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asteptari mari, performante mici

Asteptari mari, performante mici

07 Sep 2004   •   00:00

Actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se dovedesc prea scumpe, daca preturile lor sunt raportate la profiturile pe primul semestru ale companiilor emitente.

ADRIAN N. IONESCU

In general, in primul semestru al anului, companiile cotate la BVB au obtinut profituri mai mici decat in perioada similara a anului trecut. "Dupa ce au inceput sa fie raportate rezultatele financiare, indicii Bursei au inregistrat scaderi semnificative, ceea ce arata ca o anumita parte a cresterilor din acest an s-au datorat operatiunilor speculative", considera Bogdan Trandafir, seful serviciului de analiza de la BCR Securities.

VOCEA PIETEI. Dupa entuziasmul seriei de maxime istorice ale indicelui BET, al celor mai valoroase 10 actiuni ale BVB, care a culminat cu valoarea de 3.336 de puncte la 22 iulie, la 31 august aceasta masura a pietei coborase pana la 3.158 puncte. In primele zile ale lui septembrie indicele BET si-a mai revenit, pana la 3.205 puncte la 3 septembrie, dar tendinta nu-i linisteste pe analisti, care cred ca scaderea din august nu s-a datorat numai vacantei brokerilor. Dragos Cabat (CFA), de pilda, considera ca economia romaneasca se bazeaza inca prea mult pe cererea interna si, desi in primul semestru "motoarele s-au turat apreciabil, performantele nu au acoperit consumul privat. Consumul a absorbit fondurile economisite si, de aceea, cererea de actiuni este in scadere".

COMPETITIVITATE. Alti analisti au observat ca profiturile din primul semestru ale companilor de la Bursa, desi mai mici decat anul trecut, au fost obtinute din cifre de afaceri mai mari. Altfel spus: eforturile pentru acelasi leu castigat au fost mai mari, deci competitivitatea mai redusa. Ratele profitului (profitul raportat la cifra de afaceri) sunt mai mici decat cele firesti pentru sectoarele economice in care activeaza companiile.

S-au vazut rate mai mici de 1% si, in 12 cazuri, au fost chiar... negative, pentru ca profiturile au fost, de fapt, pierderi. Printre perdante (din acest punct de vedere) se numara Rafinaria Astra Ploiesti, COST Targoviste, Sofert Bacau, dar si Rulmentul Brasov.

PROFIT PE ACTIUNE. Profitul repartizat pe fiecare actiune este un indiciu al dimensiunii eventualelor dividende. In acest sens, au dezamagit PETROM si Azomures, dar Oltchim Ramnicu-Valcea si Turbomecanica Bucuresti au avut profituri fabuloase pe actiune, in comparatie cu pretul acestora. Oltchim a profitat de boom-ul tamplariilor din PVC, iar Turbomecanica de contractele speciale cu parteneri consacrati.

Profituri mai "realiste", dar bune, au ALRO, BRD, SIF-urile si alte cateva din categoria companiilor mai mici, dar companii care nu figureaza in statistica pentru ca nu sunt accesibile, sau "lichide", cum zic investitorii. Adica nu gasesti actiuni cand vrei sa cumperi si nu ti le cumpara mai nimeni daca vrei sa le vinzi.

PUTINE ATRACTII. "Nu sunt multe actiuni in care sa investesti 50.000 de euro fara sa influentezi semnificativ piata, pentru ca cele mai multe companii de la Bursa sunt prea mici", explica Alexandru Elian, presedintele Delta Valori Mobiliare, efectele lichiditatii reduse. Suma nu este una impresionanta pe o piata matura. "Nu de bani duce lipsa Romania, ci de active in care sa se poata investi", continua Elian, care avertizeaza ca semnalele date de Bursa trebuie intelese nuantat, pentru ca interesul pentru o actiune nu este legat neaparat de performanta companiei.

SPERANTE

"Piata nu reflecta atat rezultate, cat sperantele legate de integrarea europeana, de avantajele viitoare pe care le va aduce convergenta cu pietele occidentale. Sperantele mizeaza pe cresterea preturilor activelor (actiuni, terenuri sau imobile), iar cand realitatea nu tine pasul cu sperantele, bursele scad" - Alexandru Elian, Presedinte Delta Valori Mobiliare
×
Subiecte în articol: economic