Washington Mutual, cea mai mare bancă de economii şi creditare din SUA, a fost închisă de guvernul american, iar activele sale vândute către JPMorgan Chase, pentru 1,9 miliarde de dolari.
Washington Mutual, cea mai mare bancă de economii şi creditare din SUA, a fost închisă de guvernul american, iar activele sale vândute către JPMorgan Chase, pentru 1,9 miliarde de dolari.
Blocarea şi apoi vânzarea băncii este ultima încercare a autorităţilor de peste Ocean de a "curăţa" sistemul bancar de ipotecile "toxice". Banca a fost închisă de Oficiul pentru Supravegherea Depozitelor, iar Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) a fost numită executor judecătoresc. Măsura a fost urmată după retrageri de 16,7 miliarde de dolari din depozitele băncii din 15 septembrie până acum. "Cu insuficientă lichiditate pentru a-şi îndeplini obligaţiile, WaMu era într-o condiţie nesigură de a realiza afaceri", a precizat Oficiul. Sheila Bair, preşedinta FDIC, a spus că operaţiunea a fost realizată în noaptea de joi spre vineri, din cauza scurgerilor de informaţii către presă şi pentru a calma clienţii. Disperarea măsurii a fost relevată de faptul că, de obicei, FDIC preia controlul instituţiilor falimentare vineri noaptea, pentru a avea în timpul sfârşitului de săptămână ocazia de a verifica registrele contabile şi apoi de a redeschide instituţia în mod calm lunea următoare, pentru a nu deteriora şi mai mult situaţia pe Wall Street. Washington Mutual avea active de 307 miliarde de dolari şi depozite de 188 miliarde de dolari, potrivit regulatorului pieţei financiare. FDIC a anunţat că operaţiunile băncii decurg normal şi că toţi deponenţii sunt protejaţi.
Faliment-record
WaMu deţine acum recordul de cel mai mare faliment al unei bănci americane de economii şi creditare. Anterior, poziţia era ocupată de eşecul Continental Illinois National Bank& Trust, care s-a prăbuşit în 1984 şi avea active de 40 de miliarde de dolari. Cumpărătoarea JPMorgan va avea 5.410 sucursale în 23 de state din SUA şi va avea prima poziţie în privinţa cardurilor de credit. Banca avea în iunie active în valoare de 1.780 de miliarde de dolari, depozite de 722,9 miliarde de dolari şi 3.157 de sucursale. Washington Mutual avea atunci 2.239 de sucursale şi 43.198 de salariaţi. Nu se ştie deocamdată câte persoane îşi vor pierde locurile de muncă.Achiziţia va face ca JPMorgan să depăşească Bank of America şi va deveni a doua bancă americană ca mărime, cu active de 2.004 miliarde de dolari, în urma Citigroup. Totuşi, Bank of America va deveni numărul unu după ce procesul de preluare a Merrill Lynch se va termina. Preluarea îndeplineşte ţelul lui Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, ca banca sa să devină o forţă în domeniul băncilor de retail din vestul Statelor Unite. Achiziţia vine la patru luni după ce JPMorgan a mai preluat şi banca de investiţii Bear Sterns la un preţ foarte redus, printr-o tranzacţie finanţată de stat. Dimon a precizat că, "evident, riscul aici este, valoarea activelor", dar că exact "asta a creat oportunitatea".
FDIC a menţionat că preluarea nu include creanţele asupra acţiunilor WaMu şi deţinătorii obligaţiunilor sau a altor forme de datorii. În plus, tranzacţia nu va afecta nici fondul de asigurare a depozitelor, cu o valoare de 45,2 miliarde de dolari. Prăbuşirea Washington Mutual este ultimul eveniment dintr-o succesiune năucitoare, care a dus la pierderi de sute de miliarde de dolari pentru acţionarii Bear Sterns, Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers, AIG, preluarea Merrill Lynch sau transformările Goldman Sachs şi Morgan Stanley din bănci de investiţii în bănci normale. "Jamie Dimon clar simte că are o oportunitate de a înşfăca o cotă de piaţă şi o ia la preţuri foarte mici", a spus Matt MCCormick, manager de portofoliu la Bahl & Gaynor Investment Counsel din Cincinnati.
Conducta cu bani
Băncile centrale din întreaga lume au pompat din nou vineri bani în pieţele financiare pentru a face faţă nevoii disperate de lichidităţi din teren. În Europa, Banca Centrală Europeană, Banca Angliei, cât şi Banca Elveţiei au susţinut sectorul, cu un total de 74 de miliarde de dolari trimis în pieţe numai în această săptămână. Cererea a fost puternică, mai aeles pentru banii pompaţi de BCE, după ce împrumuturile pe piaţa interbancară au fost practic paralizate.Planul de 700 de miliarde, în pericol de a nu fi adoptat
Tranzacţia vine în timp ce autorităţile de la Washinton încă nu au luat nici o decizie asupra planului de salvare de 700 de miliarde de dolari pentru sectorul financiar, care a fost lovit de asigurările de neplată şi condiţiile mai grele de creditare, şi astfel a evaporat încrederea investitorilor de pe burse. Preşedintele american George W. Bush a avut o întâlnire împreună cu cei doi candidaţi la funcţie, Barrack Obama şi John McCain, în privinţa planului. Democraţii au precizat că au rămas cu impresia că McCain sprijină un cu totul alt plan. Ei au precizat că nu vor aduce în plen un act legislativ care nu are susţinere. Democraţii şi-au adus propria propunere asupra planului, în vreme ce un mic grup de republicani, condus de senatorul de Texas Jeb Hensarling, a adus o altă alternativă.Fantoma subprime revine
Preluarea pune punct unei istorii de 119 ani a Washinton Mutual. De asemenea, vine la o săptămână după falimentul Lehman, preluarea Merrill, naţionalizarea AIG. În acest răstimp, banca a atras interesul mai multor investitori, printre care Banca Santander, Citigroup, HSBC, Wells Fargo, Toronto-Dominion Bank ca şi ale Fondurilor de investiţii Blackstone şi Carlyle. În urmă cu trei săptămâni, WaMu l-a dat afară pe Kerry Killinger, directorul executiv al său, pentru expansiunea băncii pe sectorul creditelor riscante. Mai mult de jumătate de creditele imobiliare de 227 de miliarde de dolari acordate de bancă sunt în sectorul achiziţiei de locuinţe şi în cel al creditelor subprime. Achiziţia şterge cu buretele o investiţie de 1,35 miliarde de dolari a Fondului TPG Inc, principalul investitor în majorarea de capital de 7 miliarde de dolari din luna aprilie. Reprezentanţii TPG au declarat că firma este "nemulţumită cu pierderea", dar că investiţia reprezintă o foarte mică parte a activelor fondului. Dimon s-a alăturat JPMorgan în 2004, după ce a vândut acesteia propria bancă, Bank One Corp, pentru 56,9 miliarde de dolari şi a preluat conducerea în 2005.Căderi pe burse
Închiderea Washington Mutual, urmată de preluarea sa de JPMorgan împreună cu incertitudinile legate de planul de 700 de miliarde de dolari au făcut ca acţiunile companiilor cotate la burse să cadă din nou. Indicele FTSE al bursei de la Londra era pe minus cu 1,9% la mijlocul zilei de vineri. Numai în acest an indicele a picat 21%, din care 9,5% doar în luna septembrie. De asemenea, indicele FTSE 350 al băncilor a picat 2,3%, Companiile HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays, Lloyds, HBOS şi Standard Chartered au scăzut între 1% şi 7%. Asiguratorii au suferit de asemenea pierderi, Aviva plonjând 3,3%, titlurile Prudential s-au ieftinit cu 4,8%, în vreme ce acţiunile Old Mutual valorează cu 7,6% mai puţin.Bursa franceză era pe minus cu 2,06%, băncile fiind cele mai afectate. Acţiunile Dexia erau pe minus cu 5,5%, Credit Agricole cu 4,43%, BNP Paribas scăzuse cu 3,97%, Société Générale cu 2,32%, în vreme ce asiguratorul Axa a plonjat 4,44%. Fortis, bancă belgiano-olandeză listată la Amsterdam şi Bruxelles a scăzut cu 13,5% la minimul ultimilor 14 ani. Autorităţile chineze au transmis băncilor din această ţară să stopeze împrumuturile interbancare către instituţiile financiare din SUA, pentru a preveni posibilele pagube.
Citește pe Antena3.ro