x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autoritățile de la Chișinău anunță plata parțială pentru livrările de gaze rusești din septembrie 2022

Autoritățile de la Chișinău anunță plata parțială pentru livrările de gaze rusești din septembrie 2022

27 Sep 2022   •   10:32
Autoritățile de la Chișinău anunță plata parțială pentru livrările de gaze rusești din septembrie 2022

Autoritățile de la Chiținău vor face o plată către Gazprom în această lună, spune vicepremierul Andrei Spânu, citat de Reuters. .

''În următoarele zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie'', a spus acesta la Pro TV Chişinău.

Cu toate acestea, oficialul a spus că autoritățile s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor ''până în ultimul moment'', caz în care R. Moldova va primi gaze la prețul pieţei prin conducta Iaşi - Chişinău.

''Nu suntem îngrijoraţi pentru octombrie'', a spus el, adăugând că există peste 30 de milioane de metri cubi de gaz în instalaţii de stocare din România, iar consumul de gaz va scădea în octombrie datorită trecerii la petrol.

Andrei Spînu a precizat că un credit de la BERD ar ajuta la achiziția a 170 de milioane de metri cubi de gaze din surse alternative. 

În ultimele săptămâni au avut loc proteste de amploare ale populației, pe fondul temerilor privind sistarea livrărilor de gaze rusești.

Republica Moldova face mari eforturi pentru a importa gaze din Rusia, în condițiile în care guvernul a negociat anul trecut prețuri mari, pe care țara este în dificultate să le plătească. 

Președintele Maia Sandu a declarat anterior că autoritățile analizează posibilitatea unor surse de energie alternative.
"Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic. În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative'', a explicat aceasta. 





 

×
Subiecte în articol: gazprom republica moldova chisinau