x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autostradă - Bechtel, blocată de arheologi

Autostradă - Bechtel, blocată de arheologi

22 Aug 2007   •   00:00

Lucrările la Autostrada Transilvania sunt blocate din cauza nerealizării descărcărilor arheologice la timp. Această lucrare trebuia executată de către lucrătorii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău - Sălaj. Autorităţile locale sunt foarte supărate, pentru că, deşi au mai puţine situri arheologice decăt judeţele vecine, treaba merge foarte greu.

PROBLEME. "Este adevărat că avem 28 de situri, mai multe ca Bihorul, dar trebuie să lucrăm rapid la prezervarea lor şi să facem descărcarea de sarcină. A opri şi a intărzia un proiect ce priveşte un judeţ intreg este prea mult", a spus Andrei Todea, prefectul din Sălaj. Descărcările de sarcină trebuiau finalizate incă de anul trecut, insă pănă acum nici un metru de teren nu a fost eliberat arheologic in judeţ. Todea a spus că lucrarea intămpină dificultăţi din cauza "animozităţilor interne" şi a "spinilor" de la Muzeul de Istorie şi Artă Zalău - Sălaj. Pentru descărcările de sarcină a fost alocată iniţial, potrivit contractului din 2005, suma de 276.000 de lei. Din aceşti bani au fost plătiţi doar 170.000 de lei, insă autorităţile locale au cerut suplimentarea sumei. "Suma care a fost cerută de Sălaj este de 500.000 de lei. Cuantumul este unul realist, astfel că banii vor fi primiţi de judeţ", a spus Todea.

Â

Exproprieri

O altă cauză a intărzierilor in descărcările arheologice este faptul că pănă acum Compania de Drumuri nu se află in proprietatea terenurilor peste care va trece autostrada. Astfel, proprietarii de terenuri refuză arheologilor accesul pe parcele pentru efectuarea de săpături, mai ales că terenurile au fost semănate cu culturi. Pe secţiunea de Autostradă 3C, ce străbate judeţele Sălaj şi Bihor, au fost achiziţionate terenurile in proporţie de 53%.

×
Subiecte în articol: economic