x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Autostrada Bechtel - Intarzierea lucrarilor a costat statul 6 milioane de euro

Autostrada Bechtel - Intarzierea lucrarilor a costat statul 6 milioane de euro

de Iohanna Onaca Purdea    |    26 Aug 2006   •   00:00
Autostrada Bechtel - Intarzierea lucrarilor a costat statul 6 milioane de euro

Ministerul Transporturilor a platit companiei Bechtel peste 6 milioane de euro reprezentand penalitati rezultate din intarzierea lucrarilor de constructie la Autostrada Transilvania, a declarat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, citat de Mediafax. Suma cuprinde si o serie de cheltuieli datorate pentru transportul unor utilaje si indisponibilizarea acestora.

PENALITATI. "Renegocierea contractului cu Bechtel a avut in vedere si achitarea de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) catre Bechtel a circa patru milioane de euro reprezentand contravaloarea transportului utilajelor de constructie si a indisponibilizarii acestora pe timpul renegocierii, la care s-au adaugat ceva mai mult de doua milioane de euro penalitati de intarziere", a precizat Berceanu. Potrivit actului aditional, la contractul incheiat de CNADNR cu Bechtel prevedea ca suma sa fie achitata in doua transe, respectiv in lunile februarie si aprilie din acest an. Ministerul Transporturilor nu a efectuat prima plata in luna februarie, conform intelegerii, dar a achitat intreaga suma in luna aprilie.

"In aceasta situatie, singura pretentie care ar mai putea fi ridicata de Bechtel ar fi achitarea unor penalitati pentru plata cu intarziere a primei transe. Ultimul raport saptamanal pe care l-am primit luni, care cuprinde si informari despre lucrarile de constructie a Autostrazii Bechtel, nu precizeaza insa nimic cu privire la o eventuala solicitare a firmei americane pentru plata acestor penalitati", a adaugat Berceanu.

BANI. Directorul de comunicare al companiei Bechtel, Bogdan Sgarcitu, a confirmat ca prima transa a fost platita cu intarziere si ca nu a fost achitata inca "dobanda aferenta platii intarziate". El a precizat ca nu stie daca Bechtel a solicitat achitarea acestei sume. Proiectul construirii Autostrazii Transilvania a inceput in 2004, in baza unui contract in valoare de 2,2 miliarde de euro incheiat cu compania americana Bechtel, insa lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor acordate de guvernarea precedenta. Finalizarea negocierilor, la sfarsitul anului trecut, a dus la obtinerea unei economii de 126 de milioane de euro prin diminuarea unor cheltuieli cu proiectarea si modificarea prevederilor de acordare a avansului.

Proiectul a fost reluat in primavara acestui an, statul imprumutandu-se cu 100 de milioane de euro pentru efectuarea platilor catre Bechtel.

×
Subiecte în articol: economic milioane bechtel