x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avansul preţurilor cu 0,35%, în aprilie, a urcat inflaţia anuală la 4,3%

Avansul preţurilor cu 0,35%, în aprilie, a urcat inflaţia anuală la 4,3%

11 Mai 2010   •   00:00

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 0,35% faţă de martie, astfel că inflaţia anuală a urcat la 4,28%, ca urmare a deprecierii leului şi scumpirii medicamentelor, potrivit Mediafax.

Preţurile medicamentelor au crescut în luna aprilie cu 3,96%, întrucât de la 1 aprilie acestea au fost actualizate în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pentru acest an.

De asemenea, preţurile articolelor medicale s-au majorat cu 3,75%. O creştere de peste un punct procentual a mai avut loc la citrice şi fructe meridionale, care s-au scumpit cu 1,52%.

La polul opus, o scăderere semnificativă a avut loc la ouă, care s-au ieftinit cu aproape 6% faţă de luna precedentă.

BNR a revizuit în urcare, săptămâna trecută, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,7%, şi pentru 2011, de la 2,7% la 2,8%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

×
Subiecte în articol: redactie