Echipele de reparaţii ale companiei Electrocentrale Bucureşti au intervenit pentru a remedia fisura apărută la un cazan din incinta CTE Grozăveşti, astfel încât, în prezent, temperatura agentului termic livrat este foarte aproape de comanda RADET, adică aproximativ 82 grade Celsius, faţă de solicitarea de 88 - 94 grade Celsius, iar necesarul de Gcal este acoperit în totalitate, informează ELCEN.
"Ca urmare a incidentului produs ieri, 23.11.2019, la CTE Grozăveşti, din pricina unei fisuri survenite la un cazan din incinta centralei, echipele de reparaţii ale ELCEN au intervenit prompt pentru a se reveni cât mai repede la parametrii de funcţionare optimi. Astfel, pe timpul nopţii, s-a reuşit îmbunătăţirea considerabilă a parametrilor de livrare a energiei termice, astfel încât, la această oră, necesarul de sarcină termică este acoperit. În acest moment, temperatura agentului termic livrat este foarte aproape de comanda RADET, adică aproximativ 82°C faţă de solicitarea de 88°C - 94°C. De asemenea, datorită intervenţiei prompte a echipelor noastre, am reuşit să acoperim în totalitate la această oră necesarul de Gcal solicitat de RADET", se arată într-o postare a companiei pe propria pagină de Facebook.
Incidentul de la CTE Grozăveşti a condus pentru câteva ore la o diminuare cu aproximativ 30 de Gcal din totalul de circa 800 Gcal solicitat..
ELCEN subliniază că centralele pot asigura rezerva de sarcină termică în eventualitatea producerii unui incident cum a fost cel de la CTE Grozăveşti, însă atrage atenţia asupra capacităţii reţelei de termoficare, aflată într-o stare tehnică precară, de a prelua necesarul de energie termică aferent centralei, în aria celorlalte CTE-uri ale companiei.
"CTE Grozăveşti a fost construită în anul 1964. Alte două centrale aparţinând ELCEN (CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) sunt, de asemenea, vechi de peste 40 de ani şi neperformante, din pricina lipsei de investiţii absolut necesare. Incidentul de ieri, 23.11, de la CTE Grozăveşti este rezultatul degradării continue determinate de lipsa de finanţare şi de investiţii. O singură centrală din cadrul ELCEN este modernizată - CTE Bucureşti Vest, cu punere în funcţiune în 2009", notează Elcen.
Reprezentanţii companiei avertizează că, fără investiţii serioase, atât la nivelul surselor de producere, cât şi la nivelul reţelei de transport şi distribuţie a agentului termic, riscul de avarii creşte, iar livrarea apei calde şi căldurii la parametri normali poate deveni o sarcină extrem de dificilă.
"Echipele noastre fac eforturi mari pentru a gestiona situaţia critică în care s-a ajuns şi pentru ca oamenii să nu sufere, însă este necesar ca investiţiile în sistemul de termoficare din Capitală să fie trecute pe lista priorităţilor factorilor de decizie. Precizăm că datoriile RADET faţă de ELCEN la data intrării în insolvenţă şi înscrise la masa credală totalizează 3.659.805.493,39 lei. Obligaţiile curente ale RADET sunt în valoare de 267,093 milioane lei", se mai arată în postarea societăţii.
Sâmbătă, Electrocentrale Bucureşti a anunţat că s-a produs un incident la CTE Grozăveşti determinat de declanşarea cazanului nr. 1 şi, implicit, a turbinei cu abur nr. 2. În acest context, s-au luat toate măsurile necesare pentru compensarea sarcinii termice şi a fost pus în funcţiune cazanul cu apă fierbinte aferent. Pe perioada avariei, au fost livrate temperaturi mai mici ale agentului termic faţă de cele comandate de RADET Bucureşti.
La rândul său, RADET a informat că se află în imposibilitatea de a furniza către consumatorii din sectoarele 1 şi 5 apă caldă de consum şi căldură la parametrii contractuali din cauza unei avarii la ELCEN - CTE Grozăveşti.