x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVARII / Avem gaze, dar n-avem conducte

AVARII / Avem gaze, dar n-avem conducte

de Monica Andrei Capatos    |    09 Ian 2009   •   00:00

Edilii Capitalei îi asigură pe bucureşteni că situaţia este sub control, din punctul lor de vedere nu sunt probleme legate de combustibil, existând rezerve care pot merge până la 60 de zile. O altă veste bună ar fi cea legată de facturi.



După o întâlnire cu reprezentanţii RADET, APA NOVA, Enel, ELCEN şi Distrigaz, primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că facturile nu vor creşte. De asemenea, nu se pune problema ca ELCEN să nu aibă bani pentru a cumpăra păcură din cauza datoriilor pe care le are de încasat de la RADET. "Facturile sunt sub sumele de anul trecut şi suntem pregătiţi să le plătim în termen. În plus, din ianuarie intră în vigoare protocolul, iar factura va fi achitată la zi, precum şi o parte din datoria istorică eşalonată pe trei ani", a spus Sorin Oprescu. Director comercial al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de electricitate şi căldură, Irina Duică, a asigurat că există stocuri suficiente de combustibil pentru alimentarea cu energie termică. "Nu sunt probleme şi nici nu vor fi. Avem stocuri de păcură. Există gaze din România, din înmagazinări, iar diferenţa care vine din import am reuşit să o acoperim. În Bucureşti, avem stocuri de 40.000 de tone de păcură şi consumăm 3.700 de tone zilnic, deci mai avem rezerve pentru 11 zile", a spus Duică.

AVARII DUPĂ AVARII
Avem gaze, dar nu şi un sistem bun de distribuţie. Ca în fiecare an, avariile apar exact în momentele critice. Aşa s-a întâmplat şi ieri, când, în ciuda declaraţiilor pozitive ale directorului RADET, Virgil Ramba, au apărut câteva defecţiuni, mulţi bucureşteni fiind puşi în situaţia să se descurce fără apă caldă şi căldură. Se asigură temperaturile în casă de 20-22 de grade C, apa caldă la parametri normali, atât din sursele ELCEN, cât şi din centralele termice ale RADET-ului, fără probleme. ELCEN face alimentarea permanentă cu combustibil, iar centralele RADET care merg pe gaze au alimentare. Defecţiunile pe reţeaua de distribuţie apar în fiecare săptămână, este o situaţie normală, a spus directorul RADET. Da, dar nu aşa cum au fost ieri, când sute de blocuri din Militari, Drumul Taberei şi Rahova n-au mai fost alimentate cu apă şi căldură. Cauza. O conductă spartă, motivul fiind temperaturile foarte scăzute din ultimele zile. Până la închiderea ediţiei, conform declaraţiei lui Virgil Ramba, carierele Rahova, Olteniţei şi Moşilor au fost realimentate cu apă caldă şi căldură, urmând ca până la miezul nopţii să fie rezolvată şi defecţiunea din zona Orşova.

×
Subiecte în articol: economic