x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS a spus "NU" solicitarii de la Balkan

AVAS a spus "NU" solicitarii de la Balkan

14 Sep 2004   •   00:00
AVAS a spus "NU" solicitarii de la Balkan

Balkan Petroleum nu a reusit sa depuna in termenul stabilit de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului documentele solicitate pentru fuziunea societatilor Rafo si Carom.

CATALIN BUDESCU

Balkan Petroleum nu a reusit sa respecte conditiile cerute de institutia statului ca urmarea a solicitarii depuse de catre aceasta companie cu privire la cesionarea majoritatii actiunilor de la rafinariile Rafo si Carom. Astfel, pana la data de 10 septembrie, Balkan Petroleum ar fi trebuit sa aduca la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o serie intreaga de documente care au fost solicitate de autoritate, pentru a obtine acordul obligatoriu al institutiei. "Pana 10 septembrie, adica vineri, Balkan Petroleum nu a adus toate documentele solicitate de AVAS, deci in consecinta nu am dat curs acestei solicitari. Pot sa va spun ca nu am semnat nimic si nici nu mi-am dat acordul asupra acestei tranzactii. Vom mai vedea", ne-a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS.

FUZIUNEA. Atat consiliul de administratie de la Rafo, cat si cel de la Carom au solicitat AVAS aprobarea cesionarii actiunilor acestor societati catre compania Balkan Petroleum. AVAS a respins aceste cereri, intr-o prima faza lasand insa o "usa deschisa" posibilei fuziuni. Institutia a stabilit ca este nevoie pentru acceptarea tranzactiei ca Balkan sa indeplineasca mai intai o serie de prevederi, printre care se numara prezentarea de rapoarte contabile, a unei scrisori de bonitate, precum si a altor cerinte financiare. Totodata, AVAS a cerut ca in viitoarele contracte de cesiune a actiunilor de la Rafo si Carom catre Balkan Petroleum sa reia toate obligatiile initiale ale contractelor de privatizare ale celor doua societati. Termenul-limita stabilit de AVAS pentru posibila acceptare a fuziunii a fost 10 septembrie, anul curent. In data de 12 aprilie 2002, APAPS a incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni pentru 144.111.139 din actiunile SC Rafo Onesti cu Sc Imperial Oil Bacau si Canyon Servicos LDA din Portugalia. Ulterior, in data de 9 octombrie 2003, firma Balkan Petroleum a intrat in contract, in solidar, cu cele doua companii. Ministerul Finantelor este cel care a cerut in instanta falimentul Rafo, dupa ce rafinaria a acumulat restante mii de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, Rafo mai are de dat inca 5.000 de miliarde de lei si companiei Petrom, in contul unor livrari de titei neachitate. Solutia fuziunii a fost lansata, in urma cu cateva luni, de fostul proprietar al Rafo, Corneliu Iacobov.

BALONUL DATORIILOR

Fuziunea o data realizata, ar crea cel mai mare datornic al statului roman. Carom are datorii bugetare de circa 5.700 de miliarde de lei, iar Rafo, restante de 7.400 miliarde de lei. Toate acestea adunate, la care s-ar mai adauga si cele ale societatilor comerciale Uton si Solventul - care fac parte din planul de infiintare a gigantului Compania Moldova, "desenat" de Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov - ar duce la incredibila suma datorata statului roman de circa 17.000 de miliarde de lei (peste 414 milioane de euro). Mai mult, situatia procentului actiunilor detinute de catre compania Balkan Petroleum in cadrul rafinarie Rafo ramane inca neelucidata. Pe de o parte, AVAS sustine ca firma din Marea Britanie este doar actionar principal nu si majoritar, in schimb, reprezentantii Balkan sustin contrariul.

INTREBARI FARA RASPUNS

Jurnalul National a solicitat inca din data de 23 august companiei Balkan prin intermediul firmei de comunicare Saatchi & Saatchi care o reprezinta in relatiile cu mass-media sa aiba amabilitatea sa raspunda la cateva intrebari. Acestea sunt:

  • Cum comenteaza conducerea acestei companii faptul ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu recunoaste actionariatul majoritar pe care aceasta companie sustine ca il detine la Rafo Onesti?
  • De cand detine Balkan Petroleum, actionariatul majoritar la Rafo Onesti?
  • De ce acest lucru nu apare si in structura actionaritului societatii Rafo Onesti, de la Regisco SA? ( unde conform acestui registru, compania Balkan are 49,9% din actiunile rafinariei)
  • Care este valoarea investitiilor tehnologice asumate prin contractul de privatizare in cazul Rafo, pe care Balkan le-a achitat pana acum si totodata pe care trebuie sa le achite in continuare? Pana la ce data trebuie acestea onorate?
  • Care este siuatia in acest moment a datoriei de 7.400 de miliarde de lei pe care Rafo le are catre statul roman?
  • A devenit Balkan Petroleum actionar majoritar la Carom Onesti?

    Din pacate, nici pana acum cei care reprezinta Balkan Petroleum nu au binevoit sa clarifice aceste lucruri care au ridicat semne de intrebare.
  • ×