x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avem drepturi depline în Spania. La cules de căpşuni şi măsline...

Avem drepturi depline în Spania. La cules de căpşuni şi măsline...

26 Mai 2009   •   00:00

Românii şi bulgarii vor putea lucra, pentru prima dată anul acesta, ca cetăţeni cu drepturi depline la culesul măslinelor şi strugurilor din regiunea spaniolă Extremadura, arată un comunicat difuzat de Comisia Regională a Fluxurilor Migratorii. Astfel, cetăţenii din România şi Bulgaria vor putea fi angajaţi cu contract în aceleaşi condiţii cu cei din ţările membre ale Uniunii Europene, fără să fie nevoie să se mai supună reglementărilor privind cetăţenii străini.



Până în ianuarie 2009, pentru români şi bulgari era aplicat un moratoriu în baza căruia aceşti cetăţeni aveau posibilitate de liberă circulaţie şi de rezidenţă, dar pentru a putea fi angajaţi cu contract trebuiau să se supună reglementărilor menţionate mai sus. Conform acestora, notează Agerpres, angajatorul era obligat să treacă în prealabil pe la Delegaţia Guvernului pentru a-şi înregistra oferta de muncă. De-acum încolo, procesul se va limita la înscrierea prealabilă a muncitorului din România sau Bulgaria la registrul pentru străini, ca oricare alt cetăţean al UE.

La întâlnirea comisiei regionale au participat, alături de delegata Guvernului, Carmen Pereira, şi de consiliera pentru Egalitate şi Locuri de Muncă, Pilar Lucio, subdelegaţii Guvernului din Caceres şi Badajoz, Fernando Solís şi, respectiv, Yolanda García Seco, reprezentanţi ai asociaţiei locurilor de muncă din Extremadura /Sexpe/, sindicatelor, organizaţiilor agrare, corpurilor şi forţelor de securitate ale statului, ai primăriilor interesate din Extremadura /Fempex/ precum şi a membrilor Inspectoratului Muncii şi ai organismelor regionale şi centrale implicate în procesele de contractare a mâinii de muncă sezoniere.

Delegata Carmen Pereira a avut o întâlnire cu presa înainte de tradiţionala reuniune de pregătire a campaniilor agricole care vor începe în luna august şi se vor prelungi până în octombrie. Pereira a explicat că obiectivul este de "a furniza" organizaţiilor agricole informaţia necesară privitoare la legislaţia muncii aplicabilă şi, "în mod deosebit", a legislaţiei în vigoare pentru "contractarea de muncitori" şi în materie de "convenţie a muncii câmpului".

Condiţii demne
Pe de altă parte, delegata a subliniat că doreşte, "mai ales", să arate clar organizaţiilor agricole că de la nivelul diferitelor administraţii se "va cere îndeplinirea strictă a normelor muncii" în materie de achitare a contribuţiilor la asigurările sociale, monitorizată de inspectorii muncii. Vor fi, de asemenea, supravegheate condiţiile de trai ale celor angajaţi, având în vedere că în regiune "nu este permisă camparea sub cerul liber".

Delegata Guvernului a precizat, în acest sens, că "nu le este permis" sezonierilor "să trăiască oricum fără respectarea condiţiilor minime de bază pentru un trai decent" în limitele securităţii, şcolarizării minorilor şi a igienei, sau în lipsa "resurselor de bază pretinse oricărui cetăţean spaniol". Şi, nu în ultimul rând, Carmen Pereira, a spus că administraţiile nu vor ca această eliminare a restricţiilor să creeze "un efect de chemare din ţara lor, astfel încât sezonierii să vină să se instaleze în tabere neautorizate, care nu sunt în acord cu legislaţia autonomă şi ordonanţele municipale", aşa cum s-a întâmplat în ocaziile precedente.

Reuniunea Comisiei Regionale a Fluxurilor Migratorii va folosi totodată la realizarea de estimări privind numărul muncitorilor sezonieri şi naţionalitatea lor, cetăţeni ai UE sau străini, de care este nevoie pentru a participa la campaniile de cules din toamnă, având în vedere că pentru sezonul de cules al fructelor, care deja a început, s-a remarcat o creştere a numărului celor care înainte erau angajaţi în construcţii şi care optează acum pentru muncile agricole, "majoritar spanioli sau persoane cu rezidenţă stabilă şi legalizată" în Extremadura, a conchis Pereira.

×
Subiecte în articol: economic