x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment anticoalizare

Avertisment anticoalizare

de Daniel Ionaşcu    |    05 Iun 2012   •   18:35

Consiliul Concurentei va sanctiona orice actiune concertata a producatorilor sau distribuitorilor de medicamente care ar pune presiune pe autoritati in privinta taxei clawback, insa este dispus sa accepte excluderea TVA si a adaosurilor de distributie si de farmacie de la plata.

Bogdan Chiritoiu a facut o paralela cu situatia din anul 2008, tot an electoral, cand distribuitorii au boicotat livrarile de medicamente. La acea vreme, cursul s-a depreciat puternic, de la 3,2 lei pe euro la 3,7 lei pe euro, astfel ca distribuitorii primeau cu circa 20% mai putin de la stat pe medicamentele livrate.

"Distribuitorii au spus atunci ca nu mai fac livrari in aceste conditii. A fost un boicot de trei saptamani, unii au mai livrat, unele farmacii au furnizat medicamente, dar acest lucru nu a avut efect major asupra pacientilor. A fost o amenintare doar, si pentru ca statul avea culpa sa pentru ca platea cu 20% mai putin decat se angajase am decis sa nu aplicam sanctiuni", a spus Chiritoiu.

Oficialul spune ca a insistat pe aplicarea taxei pe produse, nu pe companii, tocmai pentru a nu descuraja firmele sa-si creasca vanzarile pe anumite medicamente.

×