Criza economică va creşte sărăcia în România, conform unui raport al Băncii Mondiale. Bătrânii, angajaţii cu locuri de muncă nesigure şi familiile întreţinute de românii aflaţi la muncă în străinătate vor fi cei mai loviţi de criză.
Guvernul trebuie să ia măsuri ferme pentru ca veniturile românilor să nu alunece pe topogan, atrag atenţia experţii Băncii Mondiale. “Avuţia gospodăriilor va fi afectată de contractarea cererii de forţă de muncă şi de creşterea şomajului, precum şi de reducerea remiterilor trimise de românii care muncesc în străinătate. Guvernul ar putea avea în vedere contracararea impactului crizei prin utilizarea de măsuri care să rezolve cel mai bine şocurile temporare”, se arată în raportul instituţiei mondiale. Conform acestuia, sărăcia absolută ar putea creşte în acest an, comparativ cu 2008, în România cu 1-2 puncte şi ar putea afecta 11%-12% din familii. Grav este că persoanele afectate vor trăi sub pragul sărăciei pentru că la noi cheltuielile pe cap de locuitor destinate protecţiei sociale sunt reduse şi nu există premise pentru creşterea acestora, având în vedere constrângerile bugetare. Sumele destinate protecţiei sociale se ridică, în acest an, la 11,4% din PIB.
PENSIONARII
Vârstnicii sunt foarte vulnerabili la sărăcie din cauză că România nu are reglementări clare privind indexarea pensiilor, arată experţii Băncii Mondiale. Multe state europene dispun de scheme clare de indexare a pensiilor în funcţie de evoluţia preţurilor şi majorările nu se fac în regim heiruptist, ca în România. Analiştii Băncii Mondiale notează că majorările “semnificative” ale pensiilor operate în 2007 şi 2008 vor produce un deficit în sistemul de pensii reprezentând 2,3% din PIB începând din acest an, pentru ca în 2050 deficitul să ajungă la 6% din PIB. “Acest deficit, alături de posibilele efecte negative ale crizei financiare internaţionale ar putea pune în pericol planurile privind continuarea integrării şi a convergenţei veniturilor la nivelurile din UE”, se spune în raport. Presiuni fiscale sunt generate şi de vârsta de pensionare relativ timpurie, astfel că experţii Băncii Mondiale sugerează creşterea vârstei de pensionare a femeilor şi egalizarea acesteia cu aceea a bărbaţilor. O altă problemă identificată de Banca Mondială se referă la îmbătrânirea populaţiei, şi acest aspect urmând să îngreuneze situaţia fiscală a sistemului de pensii.
SPORURI ŞI SALARII
Salariile bugetarilor trebuie îngheţate la nivelul inflaţiei şi sporurile eliminate, recomandă specialiştii BM. Deşi este o măsură greu de luat este necesar să ne sacrificăm astăzi pentru a nu ne fii mâine mult mai rău, este principiul pe care merge Banca Mondială.
Absenţa unei strategii coerente în domeniul salarizării din sectorul public a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive, să existe compensaţii inechitabile şi a determinat apariţia unor distorsiuni pe piaţa muncii, care acum sunt foarte greu de eliminat. “Costurile cu personalul consumă o componentă importantă şi aflată în creştere din bugetul României. Cheltuielile agregate cu personalul au crescut cu 73% din 2005 până în 2007, în timp ce PIB a avansat cu doar 40% în aceeaşi perioadă. Majorarea cheltuielilor a fost determinată parţial de creşterea numărului de posturi, în special în cadrul autorităţilor locale şi în aşa numitele sectoare speciale – Poliţie, Jandarmerie, Pompieri –, însă cea mai mare pondere în avans au avut-o majorările salariale”, se arată în raport.
Să crească taxa pe viciu!
Taxa pe viciu, în special cea aplicată pentru tutun, poate fi majorată în continuare, recomandă BM. “În prezent, este loc încă pentru majorarea taxei pe viciu din România, şi în special a celei aplicată ţigaretelor. Taxele reprezintă, în România, circa 53% din preţul de retail al ţigaretelor, comparativ cu 60% în Bulgaria, 62% în Germania sau 68% în Franţa. Majorarea accizei la tutun este bună pentru sănătate, bună pentru buget şi bună pentru economie”, se arată în raporturt. Totuşi, raportul nu aminteşte nimic despre nivelul contrabandei cu ţigări şi cum va fi acesta influenţat negativ de creşterea de preţuri. De asemenea, experţii Băncii Mondiale sunt de părere că cele două fonduri de sănătate ar putea fuziona pentru a creşte eficienţa acestora, pentru a întări principiul de solidaritate şi pentru a îmbunătăţi fondul de risc.Citește pe Antena3.ro