x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment FMI - Cearta politica alunga investitorii

Avertisment FMI - Cearta politica alunga investitorii

de Daniela Ivan    |    14 Feb 2007   •   00:00

Instabilitatea politica nu afecteaza pe termen scurt economia romaneasca, insa daca aceasta stare se va mentine mai mult, investitiile si cresterea economica se vor comprima, considera Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentatul FMI pentru Romania si Bulgaria.

"Daca te uiti la toate guvernele de coalitie, te astepti sa vezi dezbateri interne, discutii tensionate, asta pentru ca membrii coalitiei nu au aceleasi prioritati si, la un moment dat, apar tensiuni majore. Asta e de asteptat si investitorii inteleg situatia, nu ar trebui ca o criza politica sa aiba vreun impact major asupra economiei", a spus Fernandez-Ansola. El a mai precizat ca economia romaneasca creste peste potentialul pe care il are, iar inflatia si deficitul de cont curent sunt principalele riscuri care ne pandesc. Aceste probleme vor fi abordate de catre misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de Emmanuel van der Mensbrugghe, care va sosi la Bucuresti intre 21 februarie si 7 martie. Misiunea, care se incadreaza in agenda anuala a Fondului, va analiza parametrii economiei romanesti.

INFLATIE SI DEFICIT. Inflatia ar putea depasi tinta Bancii Nationale a Romaniei in acest an, iar performantele de anul trecut, un an agricol foarte bun, nu se vor mai repeta in 2007, considera Fernandez-Ansola. El a mai opinat ca politica monetara menita sa tina in frau inflatia opereaza intr-un mediu complicat, in conditiile unei cresteri economice si a aprecierii monedei nationale. Banca centrala are o tinta de 4% pentru acest an, cu un interval de variatie de un punct procentual.

FMI estimeaza un deficit de cont curent, adica o diferenta intre importuri si exporturi, de 12% din PIB, in conditiile in care anul trecut deficitul era de 10,2% din PIB. Grav este ca economia Romaniei creste prea repede si deja peste potentialul pe care-l are. "Este ca o masina pe care o accelerezi, intrebarea este care este punctul in care masina nu mai poate fi controlata. Economia romaneasca acum lucreaza, merge bine, dar este fortata la limita", spune Fernandez-Ansola. Estimarile FMI indica o crestere economica pentru acest an de 6,5%.

×
Subiecte în articol: economic