Economia Statelor Unite ale Americii este afectată de una dintre cele mai grave crize din 1960 încoace, conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Economia Statelor Unite ale Americii este afectată de una dintre cele mai grave crize din 1960 încoace, conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Potrivit instituţiei, criza imobiliară ar putea fi cea mai gravă din ultimii 48 de ani, anul 1960 fiind primul în care OECD a început evaluarea pieţelor internaţionale. Organizaţia estimează o creştere de doar 0,1% a Produsului Intern Brut al SUA în primul trimestru al anului 2008, în vreme ce pentru al doilea trimestru se preconizează o creştere zero.
“Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă rezultatul va fi sub zero sau peste, iar ideea este că nu contează, pentru că acest lucru o să se resimtă oricum într-un mod neplăcut”, a declarat Jorgen Elmeskov, economist-şef la OECD.
EUROPA. În privinţa Europei, OECD a fost mai puţin îngrijorată şi a revizuit estimările privind avansul PIB-ului din zona euro în urcare, la 0,5% în primul trimestru. În schimb, pentru cel de-al doilea trimestru s-a revizuit în scădere creşterea, care ar fi de 0,4%. Federal Reserves, banca centrală americană, are nevoie de prudenţă în acordarea de stimulente economice, pentru a evita creşterea inflaţiei.
Indicele preţurilor de consum din Statele Unite s-a plasat în luna februarie la 4%, în timp ce în zona euro inflaţia a atins 3,3% în aceeaşi perioadă, în pofida aprecierii monedei unice.
Elmeskov a afirmat că în cazul în care domeniul construcţiilor de locuinţe din SUA continuă să scadă, ca şi până acum, declinul ar fi cel mai grav din istoria rapoartelor făcute de OECD.
În ceea ce priveşte Japonia, expertul a indicat că economia are probleme, în încercarea de a depăşi perioada de deflaţie şi dependenţa de exporturi. Organizaţia estimează o creştere a economiei japoneze de 0,3% în primul trimestru al anului şi de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2008.