Producţia globală de cocaină, provenita în special din Columbia, şi de opium, în principal din Afganistan şi din care este fabricată heroina, a explodat în 2016-2017, ajungand la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, a avertizat Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) în raportul său anual.
Potrivit UNODC, producţia mondială de opium a crescut cu 65% în 2016 şi până în 2017, până la 10.500 de tone, cea mai ridicată cifră înregistrată de la începutul publicării primelor estimări ale UNODC, la începutul anilor 2000. Cu o producţie de 9.000 de tone de opium, în creştere cu 87% comparativ cu 2016, Afganistanul este responsabil pentru cea mai mare parte din producţia mondială de opium.
La nivel mondial, suprafeţele cultivate cu mac au crescut cu 37% între 2016 şi 2017 ajungând la 420.000 de hectare, dintre care peste trei sferturi se află în Afganistan. În cazul Afganistanului, această evoluţie este cauzată de instabilitatea politică, lipsa de control a autorităţilor, lipsa de perspective în termeni de locuri de muncă şi educaţie precum şi de creşterea randamentelor agricole, conform raportului UNODC.
De asemenea, producţia mondială de cocaină în 2016 a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată: 1.410 tone, cu 25% mai mult decât în 2015. În Columbia, primul producător mondial, între 2015 şi 2016 producţia de cocaină a crescut cu peste o treime, până la 866 tone.
Culturile frunzelor de coca, ingredientul de bază pentru cocaină, acoperă o suprafaţă de 213.000 de hectare la nivel mondial, dintre care 69% sunt în Columbia. Punerea în practică a acordului de pace convenit cu fostele gherile Farc, implicate în traficul de droguri, este o provocare, subliniază UNODC.
Consecinţa creşterii producţiei este o creştere a ofertei pe pieţele tradiţionale de consum din America de Nord şi Europa Occidentală dar şi crearea de noi pieţe care vizează în special "clasa medie în expansiune din marile economii ale Asiei".
Medicamentele analgezice pe bază de opiacee, deturnate pentru a fi folosite ca droguri, au devenit "o ameninţare majoră pentru sănătatea publică mondială", avertizează UNODC. Împreună, opiaceele sunt responsabile pentru 76% din decesele legate de consumul de stupefiante.
UNODC scoate în evidenţă o frecvenţă crescută a consumului de droguri în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, formulând ipoteza că printre cei din generaţia 'baby-boomers' care au folosit stupefiante în tinereţe, se află o parte care nu a abandonat drogurile.
În Europa, frecvenţa cazurilor de deces prin supradoză a crescut în rândul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani în perioada 2006-2013, în timp ce a scăzut în rândul celor cu vârsta de până la 40 de ani. La nivel mondial, dacă în anul 2000 27% din decesele cauzate de consumul de droguri au fost înregistrate în rândul persoanelor de peste 50 ani, în 2015 procentul a crescut la 39%. AGERPRES