x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Băieţii deştepţi" au cedat: Hidroelectrica va primi preţuri mai mari pe energie mai puţină

"Băieţii deştepţi" au cedat: Hidroelectrica va primi preţuri mai mari pe energie mai puţină

de Daniel Ionaşcu    |    20 Feb 2012   •   13:11
"Băieţii deştepţi" au cedat: Hidroelectrica va primi preţuri mai mari pe energie mai puţină

Traderii care au contracte directe cu Hidroelectrica au acceptat cresterea pretului de la o medie de 130 lei/MWh la 155-164 lei/MWh si reducerea cantitatilor cu 10-20%, au declarat pentru Jurnalul National surse din sectorul energetic.

Acesta este pretul pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) il calculeaza pentru cosul populatiei, astfel ca este "indicatorul corect", desi in aceste momente, din cauza secetei, s-a ajuns la costuri astronomice de 400 de lei/MWh cu electricitatea, atat pe OPCOM si pe piata de echilibrare.

Pretul pentru Alro va fi in jur de 138 lei/MWh, acesta fiind legat din 2010 de cotatiile aluminiului de pe London Metal Exchange, bursa de metale de la Londra. Alro este cel mai mare consumator de energie din tara, consumand acum 3 TWh anual, insa la capacitate maxima "inghite" anual 4 TWh.

Saptamana trecuta, ministrul Economiei, Lucian Bode a declarat ca a trimis contractele hidro la ministerul Justitiei pentru analizarea acestora si prezentarea unei pozitii comune referitoare la rezilierea si desecretizarea acestora. Termenul era de 23 ianuarie. Sursele au precizat ca exact FMI insistat cu cererea catre Justitie si ca demersul nu a fost oprit, chiar daca "baietii destepti" au acceptat conditiile impuse de Hidroelectrica.

Principalele companii care primesc energie hidro la preturi joase sunt Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, Energy Financing Team, Europec. Alte societati care mai detin contracte hidro sunt din domeniul industrial (Electromagnetica, Elsid), plus distribuitorii E.ON, Enel, CEZ si Electrica.

Jeffrey Franks, seful misiunii Fondul Monetar International (FMI) in Romania, a cerut recent "rezilierea imediata" a contractelor "abuzive". “Cetatenii romani care sunt proprietari ai intreprinderilor de stat pierd intre 175 si 275 milioane de euro pe an numai de la Hidroelectrica din cauza acestor contracte abuzive", a spus el.

Miza: Privatizarea Hidroelectrica
Fondul Proprietatea, actionar minoritar la Hidroelectrica cu 20%, a cerut anterior si privatizarea Hidroelectrica. Discursul lui Franks este exact retorica Franklin Templeton, administratorul FP, care a blocat formarea gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica si a fortat listarea companiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica cu cate 10%. Concomitent, oficialii Templeton fac presiuni pentru privatizarea majoritara a Hidroelectrica. Mentinerea companiilor mari din energie precum Hidroelectrica si Nuclearelectrica in proprietatea statului este in detrimentul pietei si al acestor societati, declara in noiembrie Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. 'Potentialul companiei Hidroelectrica nu este reflectat in rezultatele acesteia, iar pretul mediu practicat de Hidroelectrica este mult mai scazut decat cel practicat de alti jucatori. Hidroelectrica are un tarif de operare mai mare decat toti ceilalti, astfel ca marjele sunt mai reduse. Nuclearelectrica este al doilea producator de electricitate din portofoliu. Mentinerea acestor societati in mana statului este in detrimentul pietei si a acestor companii', afirma el. Si Mark Mobius, seful Franklin Templeton Emerging Markets, declara acum cateva luni ca Romania va trebui sa analizeze varianta atragerii de fonduri prin privatizarea companiilor, pe motiv ca finantarea internationala va deveni mai scumpa. "Avand in vedere ce se intampla in Europa, va fi foarte dificil pentru Romania sa vanda obligatiuni la o rata rezonabila si din acest motiv va trebui sa inceapa sa priveasca in propria tara, unde pot obtine profituri din privatizarea unor companii de stat. Suntem interesati sa cumparam, dar (Romania - n.r.) trebuie sa reformeze structura de reglementari pentru a deveni profitabil sa investim", afirma Mobius.

Schimbam "baietii destepti" hidro cu rechinii de pe bursa
Hidroelectrica se afla in primul lot de companii care vor primi manager privat, operatiunea urmand a se incheia in aprilie. Surse apropiate negocierilor declarau in decembrie pentru Jurnalul National ca expertii FMI au adus in discutie privatizarea majoritara a marilor companii de stat din energie, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica si Transgaz.

Franks aducea atunci ca argument amestecul factorului politic in conducerea companiilor si a exemplificat in spatele usilor inchise ca in SUA sectorul nuclear este privat. Partea romana l-a chestionat referitor la sistemul hidroenergetic din SUA, si atunci Franks a recunoscut ca e de stat.

Hidroelectrica a reziliat pana acum contractele cu Salrom, Compania Nationala a Huilei (CNH) si Patinoarul Brasov, in vreme ce Luxten, unde anterior a lucrat si fiica presedintelui, Elena Basescu, a renuntat la contract din motive de "imagine". Contractul cu ArcelorMittal a expirat, de asemenea, la inceputul anului.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP, propune ca Franklin Templeton sa vanda din activele Fondului Proprietatea si banii obtinuti sa fie distribuiti actionarilor, iar administratorul sa primeasca si un comision suplimentar de 1,5% din sumele incasate. Elliott Associates detine indirect 12,57% din actiunile Fondului Proprietatea prin companiile Manchester Securities si Beresford.

×