x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Balkan, umbrela pentru fuziune

Balkan, umbrela pentru fuziune

03 Sep 2004   •   00:00

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are sechestru asigurator pe actiunile rafinariei pana la indeplinirea tuturor obligatiilor contractuale ale actualilor actionari.

CATALIN BUDESCU

Cu alte cuvinte, in caz de nerespectare a obligatiilor contractuale, Rafo se poate intoarce la stat. Totodata, 10 septembrie este termenul-limita stabilit de AVAS in privinta solicitarii cesionarii actiunilor Rafo si Carom catre Balkan Petroleum. Conform declaratiilor presedintelui AVAS, Mircea Ursache, actiunile de la Rafo sunt sub sechestrul AVAS pana la onorarea tuturor obligatiilor contractuale ale cumparatorilor indiferent sub ce proprietar s-ar putea afla rafinaria. De curand, AVAS a precizat faptul ca, din investitii asumate prin contractul de privatizare si garantate cu intreg pachetul de actiuni, cumparatorii rafinariei mai au de scos din buzunare circa 80 de milioane de dolari, totul pana cel tarziu in 2008. In caz contrar, statul va deveni din nou actionar majoritar in cadrul rafinariei. De aceea, poate nici AVAS sau Ministerul de Finante nu s-au grabit sa puna vreun sechestru asigurator pe unele active ale societatii, tinand cont ca pe intreg pachetul de actiuni vandute, AVAS are gaj pana la respectarea tuturor obligatiilor stipulate in contractul de vanzare-cumparare a actiunilor.

BALKAN SI FUZIUNEA. Atat consiliul de administratie de la Rafo, cat si cel de la Carom au solicitat AVAS aprobarea cesionarii actiunilor acestor societati catre compania Balkan Petroleum. AVAS a respins aceste cereri lasand insa o "usa deschisa" posibilei fuziuni. Institutia a stabilit ca este nevoie pentru acceptarea tranzactiei ca actualii proprietari sa indeplineasca mai intai o serie de prevederi, printre care se numara prezentarea de rapoarte contabile, a unei scrisori de bonitate, precum si a altor cerinte financiare. Totodata, AVAS a cerut ca in viitoarele contracte de cesiune a actiunilor de la Rafo si Carom catre Balkan Petroleum sa se reia toate obligatiile initiale ale contractelor de privatizare ale celor doua societati. Termenul-limita stabilit de AVAS pentru posibila acceptare a fuziunii este 10 septembrie, anul curent.

INGLODATA IN DATORII. Dupa fuziune ar lua nastere cel mai mare datornic "in viata" al statului roman. Carom are datorii bugetare de circa 5.700 de miliarde de lei, Rafo, restante de 1.500 de miliarde de lei la buget plus 5.000 de miliarde de lei catre Petrom. Toate acestea adunate, la care s-ar mai adauga si cele ale societatilor comerciale Uton si Solventul - care fac parte din planul de infiintare a gigantului Compania Moldova, "desenat" de Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov - ar duce la incredibila suma datorata statului roman de circa 17.000 de miliarde de lei (peste 414 milioane de euro).

CAROM, INVESTIGAT DE PNA

Cazul Carom este cel mai complex dosar al PNA. Acesta se refera la comercializarea nelegala de produse petroliere procesate prin 400 de firme, care a produs statului roman o paguba de circa 300 de milioane de euro, releva raportul privind bilantul activitatii PNA. In investigarea retelei Rafo - Carom - Darmanesti sunt implicati 25 de procurori, ofiteri ai Politiei judiciare si specialisti financiari care analizeaza activitatea a 400 de societati comerciale care au achizitionat produse petroliere de la firma Carom Onesti cu eludarea taxelor, impozitelor si accizelor. "Afacerea" a adus un prejudiciu statului de peste 12.200 miliarde de lei.

DATORI LA AVAS

AVAS a notificat de curand SC Rafo SA in privinta datoriilor pe care aceasta societate le inregistreaza la fondul de sanatate, mai precis la Casa de Asigurari de Sanatate Bacau, in valoare de peste 1,6 milioane de dolari, circa 54.287.302. 867 de lei. Pana la aceasta data, Rafo nu a platit nimic si nici nu a trimis catre institutie vreun plan de reesalonare a acestor datorii. La zecile de miliarde neplatite se adauga alte creante comerciale in valoare de peste 3,5 milioane de dolari catre Distrigaz Nord, datorii preluate de AVAS.

×
Subiecte în articol: economic AVAS rafo carom