x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondială avertizează ţările în curs de dezvoltare să se pregătească pentru încetinirea creşterii economice

Banca Mondială avertizează ţările în curs de dezvoltare să se pregătească pentru încetinirea creşterii economice

13 Iun 2012   •   11:08
Banca Mondială avertizează ţările în curs de dezvoltare să se pregătească pentru încetinirea creşterii economice

Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa fie pregatite pentru o incetinire a cresterii economice si pentru posibile noi crize financiare generate de situatia din zona euro, a avertizat Banca Mondiala.

Banca a estimat o crestere de 5,3% a economiilor tarilor in curs de dezvoltare, fata de 6,1%, in 2011. De asemenea, a avertizat ca ar putea urma "o lunga perioada de volatilitate a economiei globale", pe masura ce criza datoriilor din zona euro va spori.

"Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa isi concentreze eforturile pentru reforme care sa sporeasca productivitatea si sa investeasca in infrastructura in loc sa actioneze in functie de schimbarile de zi cu zi ale mediului economic", a declarat Hans Timmer, unul dintre directorii Bancii Mondiale.

Avertizarea a venit pe fondul temerilor ca criza datoriilor se va extinde semnificativ si in zone economice mari ale EU, precum Italia si Spania, tari care risca sa intre in incapacitate de plata.

"Problemele sunt serioase, iar tarile in curs de dezvoltare at trebui sa se pregateasca pentru o lunga perioada de incetinire a cresterii economice", a spus Hans Timmer.

Situatia globala se arata cu atat mai complicata, cu cat si China, a doua economie a lumii, se confrunta cu o incetinire a cresterii. Economia Chinei a crescut cu 8,1% in primul trimestru, cea mai mica rata de crestere din ultimii trei ani.

De asemenea, au scazut si exporturile, unul dintre motoarele cresterii economice a Chinei, din cauza cererii tot mai mici din Europa si SUA. In acelasi timp, cererea interna din China nu a putut acoperi pierderile cauzate de scaderea cererii pe pietele externe.

"O incetinire a economiei Chinei va contagia intreaga regiune din Asia, tarile dependente de importuri fiind cele mai vulnerabile la acest risc", a mai comunicat Banca Mondiala.

×
Subiecte în articol: incetinire economica hans timmer