x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca pentru case

Banca pentru case

10 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Populatia va putea lua credite in lei pentru construirea de locuinte cu o dobanda fixa de 6% pe an. Un credit pentru locuinte in lei cu dobanda fixa de 6% pe an. Desi pare imposibil, obtinerea unui astfel de imprumut se poate realiza cu conditia economisirii, timp de minimum 1,5 ani, a cel putin jumatate din suma primita drept finantare.
VALI BLANARU

Dupa aproape cinci ani de discutii si tatonari ale pietei a aparut prima banca specializata in domeniul finantarii locative: Raiffeisen - Banca pentru Locuinte. Noua banca va ramane ceva vreme fara concurenti, tinand cont de faptul ca toate investitiile CEC, care avea in proiect infiintarea unei astfel de banci, au fost sistate pana la privatizare.

Concept nou

Principiul dupa care functioneaza noua banca este simplu: clientii isi pot cumpara casa dupa ce economisesc o suma de bani la banca de la care vor primi finantarea. Dobanda pe care o obtin la depozite este mai mica decat cea de pe piata, dar tot redusa va fi si dobanda pe care o vor plati dupa obtinerea creditului. In plus, clientul este obisnuit cu eforturile pe care le presupune rambursarea unui credit, din moment ce lunar trebuie sa economiseasca o anumita suma.

Dobanda fixa

La sumele economisite, clientul primeste o dobanda fixa de 3% pe an. Suplimentar, pentru contractele de economisire incheiate pentru cel putin 1,5 ani, statul plateste o prima de 30% din depunerile anuale, prima care nu poate depasi insa cuantumul unui salariu mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica la finele anului. La finalul perioadei de economisire, clientul beneficiaza de un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor. Dobanda pe care banca o va percepe pentru imprumutul acordat este de 6% pe an. Foarte important este faptul ca imprumutul va fi acordat in lei, iar dobanda va fi fixa pe toata perioada creditului, indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.

Pentru masele largi

"Economisirea si creditarea pentru domeniul locativ sunt un model de finantare, prin intermediul caruia categorii largi ale populatiei isi pot realiza visul de a detine o locuinta proprie. Clientul va cunoaste de la inceput un grafic exact al obligatiilor sale financiare viitoare, grafic care va fi independent de rata dobanzii sau de evolutia cursului de schimb", a declarat ieri Walter Stahl, vicepresedinte responsabil pentru Marketing si Distributie in cadrul Raiffeisen - Banca pentru Locuinte. "Cererea tot mai mare de locuinte, stadiul incipient in care se afla piata imobiliara, lipsa unor produse bancare specifice, dar si asteptarile ca indicatorii macroeconomici se vor imbunatati si populatia va aloca mai mult pentru asigurarea unui confort sporit sunt doar cateva dintre motivele care au stat la baza deciziei de a porni la drum", considera Ionut Costea, presedintele Raiffeisen - Banca pentru Locuinte.

Actionari puternici

Raiffeisen - Banca pentru Locuinte este prima institutie financiara care s-a infiintat in Romania conform Legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in domeniul locativ. Noua banca are trei actionari puternici: Raiffeisen Bank - Romania, casa de economisire si creditare pentru domeniul locativ Bausparkasse Schwaebisch Hall - Germania si Raiffeisen Bausparkasse - Austria, o institutie specializata in finantari de locuinte.

Potential de crestere

Estimarile privind piata locuintelor arata un potential anual de crestere de 820 de milioane de euro, valoarea insumata a tranzactiilor urmand sa se apropie de 9 miliarde de euro in 2007, a spus Ionut Costea. "In 10,6% dintre cele 8,1 milioane de case existente locuiesc in aceeasi incapere mai mult de doua persoane. Facand un calcul simplu se poate deduce un necesar de circa 800.000 de noi unitati locative", a spus Costea. Pentru acest an, studiile bancii indica aproape 41.000 de constructii noi, iar in 2007, piata va inregistra 60.000 de noi locuinte.
×
Subiecte în articol: economic locuinţe bancă dobanda