x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii de pe Wall Street au pierdut 2 miliarde de dolari din banii de pensie. Tu ştii unde e investită pensia ta?

Bancherii de pe Wall Street au pierdut 2 miliarde de dolari din banii de pensie. Tu ştii unde e investită pensia ta?

de Daniel Ionaşcu    |    10 Iul 2012   •   11:22

Angajatii de pe Wall Street ofera consultanta celor mai mari corporatii din lume despre modul in care sa faca investitii sau unde sa isi puna banii. Si, cu toate acestea, nici macar ei nu actioneaza asa cum propovaduiesc altora.

Bloomberg scrie ca anul trecut conturile de pensii ale bancherilor, consultantilor, brokerilor si traderilor de pe Wall Street au pierdut 2 miliarde de dolari, potrivit rapoartelor bursiere. Datele nu includ si bonusurile date sub forma de actiuni.

Mai precis, au facut greseala de a nu-si "diversifica" portofoliile si au investit in propriile firme.

Astfel, actualii si fostii angajati ai Morgan Stanley aveau anul trecut 24% din propriile active in actiuni ale bancii de investitii. Cum titlurile acesteia au scazut anul trecut cu 44%, per total pierderea a fost de 570 milioane de dolari.

Cel mai mult au pierdut angajatii Bank of America. In cifre brute pierderea este de 1,37 miliarde de dolari, dupa ce actiunile bancii au scazut anul trecut cu 58%. Salariatii JP Morgan isi tineau 18% din contributiile de pensie in actiuni ale bancii, in vreme ce la Citigroup erau de 8%. Pentru Goldman Sachs exista cel mai mic procent, respectiv 2%. Actiunile Goldman Sachs au scazut anul trecut cu 46%, cele ale Citi cu 44% iar JPMorgan - cea mai mare banca americana dupa active - scaderea a fost de 22%. Detinerile angajatilor JPMorgan in conturi de pensii au scazut cu 500 de milioane de dolari anul trecut. La Citi valoarea actiunilor a scazut cu 317 milioane de dolari anul trecut, astfel ca acum pierderea este de 1,1 miliarde de dolari fata de pretul la care actiunile au fost cumparate.

Acum Morgan Stanley se afla in fata unui proces demarat de fosti angajati, care acuza faptul ca actiunile companiei nu erau o investitie prudenta pentru conturile lor de pensii si ca riscurile asociate cu actiunile bancii nu au fost facute public in mod adecvat.

Un act federal din 2006 a cerut companiilor sa permita diversificarea conturilor de pensii ale angajatilor si catre alte investitii decat propriile actiuni. Anterior, angajatii erau cateodata fortati sa detina actiunile pe care le primisera de la angajator.

×