x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile, ameninţate cu procese de clienţi

Băncile, ameninţate cu procese de clienţi

de Daniela Ivan    |    02 Sep 2010   •   00:00

Mii de clienţi nemulţumiţi de la mai multe bănci s-au organizat pe internet şi ameninţă băncile cu procese colective. Aceştia sunt nemulţumiţi că băncile nu respectă Directiva UE, care e obligatorie şi-n România, şi nu renunţă la o serie de comisioane, printre care şi comisionul de risc, care este ilegal începând cu data de 21 iunie 2010. Totodată, instituţiile de credit au obligaţia să calculeze dobânzile după formule clare, potrivit OUG 50/2010.

Băncile pot să păstreze actualele rate la creditele cu dobânzi variabile numai dacă au acceptul clienţilor, a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. Dacă nu primesc acest acord, băncile vor fi nevoite să accepte calculul ratei după formule clare cuprinse în OUG 50/2010, care vor conduce la o scădere a ratelor la împrumuturile bancare. Băncile sunt obligate să facă acte adiţionale la contractele de credit pe care să le trimită clienţilor. Aceştia au la dispoziţie 15 zile de la primirea notificării pentru a da un răspuns băncilor, dar trebuie să ştie că este în interesul lor să nu fie de acord cu menţinerea formulelor vechi.

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor din România au format mai multe grupuri pe internet, în cadrul cărora discută despre problemele pe care le întâmpină în relaţia cu băncile şi pun la cale strategii pentru declanşarea unor procese colective naţionale, în care ar putea fi implicate mii de persoane.

×
Subiecte în articol: economic