x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile din zona euro, afectate de inflație. Creditele neperformante vor crește

Băncile din zona euro, afectate de inflație. Creditele neperformante vor crește

16 Noi 2022   •   09:25
Băncile din zona euro, afectate de inflație. Creditele neperformante vor crește
Sursa foto: pixabay.com

Creditele neperformante au crescut ca urmare a dificultăților întâmpinate de creditori, afectați de creșterea dobânzilor, fapt ce pune în dificultate băncile din zona euro, arată un raport al BCE, citat de Reuters.

Inflația a depășit 10% în zona euro, mult peste ținta de 2%, ceea ce reduce din veniturile gospodăriilor și afectează mai ales persoanele vulnerabile. 
"Impactul simulat asupra calităţii activelor băncilor de la finalului anului trecut este semnificativ, deşi creditele neperformante erau la un nivel scăzut record, dar ne aşteptăm la o creştere în viitor", se arată în studiu.

Rata creditelor neperformante a fost de 2,35% în trimestrul al II-lea din acest an și se estimează că va continua să crească. 
Cele mai afectate vor fi băncile din Italia, Portugalia, Grecia şi Cipru iar cele mai favorizate vor fi din Franţa, Irlanda şi Luxemburg.

"Deşi vor creşte uşor intrările în incapacitate de plată, riscurile negative la adresa calităţilor activelor băncilor sporesc, în special în ţările vulnerabile", avertizează BCE.

Creșterea cu 10% a costului vieții va reduce cu 20% puterea de cumpărare a familiilor cu venituri mici și cu 5% pe cele cu venituri medii. 

Un aspect favorabil pentru bănci este că cei cu venituri scăzute dețin numai 13% din credite, 70% revenind celor cu venituri mai mari. 
 

×
Subiecte în articol: zona euro bănci ue