Restanţele populaţie la creditele bancare au crescut în februarie cu 20,26% faţă de ianuarie şi de 2,5 ori comparativ cu aceeaşi lună din 2008. Băncile s-au speriat şi în loc să dea credite preferă să depună banii în depozite la BNR.
Grav este că restanţele de peste 90 de zile la creditele populaţiei au trecut de 1 miliard de lei, iar ponderea lor creşte. Numărul persoanelor fizice care au restanţe mai mari de 30 de zile a fost la finele lunii februarie de 515.506 în creştere cu 6,7% faţă de ianuarie şi cu 14,68% comparativ cu decembrie, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Pentru că nu mai riscă să dea credite şi nu mai au aşa de mare nevoie de bani, băncile care activează pe piaţa din România nu au mai apelat aşa de mult la creditele Lombard, pe care BNR le oferă contra unei dobânzi de 14% şi cu condiţia cumpărării de titluri de stat.
Potrivit datelor BNR, băncile au atras prin facilitatea permanentă de creditare acordată de BNR (Lombard) o sumă de 16 miliarde de lei, faţă de 38,6 miliarde de lei în februarie şi 31,5 miliarde de lei în prima lună a anului. Mai mult chiar, marile bănci au avut surplus de bani, bani pe care nu au mai riscat să-i bage în credite şi pe care au preferat să-i ducă la BNR, unde au făcut depozite.
BNR a atras în facilitatea de depozit 9,92 miliarde de lei, de aproape cinci ori mai mult decât soldul din februarie, la o rată medie a dobânzii de 6% pe an. În plus, datele BNR mai arată că dobânda medie la creditele noi acordate în luna februarie în monedă naţională a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă, în timp ce cea pentru împrumuturile în euro a crescut.
Dobânda medie la euro a crescut în februarie până la 9,57%, de la 8,97% în ianuarie 2009, iar cea la împrumuturile nou-contractate de populaţie în moneda naţională a scăzut în februarie la 18,63%, de la 19,07% în ianuarie.
Citește pe Antena3.ro