x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile nu mai pompează bani la buget

Băncile nu mai pompează bani la buget

de Daniela Ivan    |    19 Oct 2009   •   00:00

Finanţele nu au mai reuşit să strângă nici o pătrime din banii pe care doreau să-i împrumute din piaţa bancară, deşi au oferit cel mai înalt randament din ultima lună şi jumătate.



Băncile au cumpărat certificate de trezorerie emise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) în valoare totală de 221,7 milioane de lei, cu mult sub valoarea programată de un miliard de lei. Deşi MFP a oferit un randament mediu de 10%, cel mai înalt nivel din ultima lună şi jumătate, pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, băncile nu s-au grăbit să cumpere aceste titluri de trezorerie.

Şi la penultima licitaţie pentru astfel de titluri care a avut loc pe 21 septembrie, Finanţele au vândut doar 650 milioane de lei, faţă de valoarea programată de un miliard de lei. Randamentul mediu acceptat a fost atunci de 9,99% pe an.În ultimele şapte licitaţii în care s-au adjudecat oferte, radamentele medii la care s-au vândut titluri de stat s-au plasat între 9,91% şi 9,99% pe an.

Randamentul mediu plătit de Finanţe a scăzut pentru prima dată în acest an sub 10% pe data de 3 septembrie, când MFP a vândut obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani de 226 milioane de lei, la un cost mediu de 9,91% pe an. Însă, cheltuielile cu dobânzile la bugetul general consolidat au crescut după primele opt luni cu 53,9%, respectiv 1,3 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.Valoarea titlurilor de stat vândute de la începutul anului se ridică la 57,4 miliarde lei, suma împrumutată fiind de aproximativ nouă ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 6,95 miliarde lei.

×