x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani europeni pentru IMM-urile din 18 județe

Bani europeni pentru IMM-urile din 18 județe

de Dan Straut    |    05 Mai 2020   •   11:33
Bani europeni pentru IMM-urile din 18 județe
Sursa foto: Didier BAUWERAERTS

Începând de ieri și până pe data de 4 iunie 2020, ora 12.00, este deschisă o sesiune de depunere a proiectelor de finanțare nerambursabilă din fonduri europene destinate IMM-urilor din 18 județe ale țării, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) Măsura 2.2-IMM. Solicitanții pot primi între 200.000 și un milion de euro, bugetul total al programului fiind de aproape 85 de milioane de euro - fonduri europene administrate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.


 

Sunt eligibile doar investițiile ce urmează a fi implementate în regiunile de dezvoltare Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia. Banii pentru apelul POR 2.2-IMM 2020 sunt distribuiți astfel:
- Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) – 27,94 milioane de euro;
- Sud-Muntenia (județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași) – 38,67 milioane de euro;
- Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) – 17,97 milioane de euro.

Administratorii programului atenționează că proiectele pot fi depuse „doar prin intermediul aplicației MySMIS”, în perioada 4 mai - 4 iunie 2020.

 

Ce activități sunt eligibile

Pot solicita finanțare societățile care se încadrează în categoria IMM-urilor din mediul urban sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural. În cadrul acestui program se aplică condițiile generale pentru IMM: microîntreprinderile au cel mult 9 salariați, firmele mici au cel mult 49, iar cele mijlocii - între 50 și 249.

Activitățile eligibile pentru banii europeni includ:
- investiții finanțabile prin ajutor de stat regional (construirea, modernizarea, extinderea spațiilor de producție/servicii, dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line);
- investiții finanțabile prin ajutor de minimis (implementarea procesului de certificare/recertificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății, dar și activități specifice procesului de internaţionalizare cum ar fi participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni comerciale).

Firma solicitantă trebuie să participe cu aport propriu la investiția eligibilă. Astfel, pentru partea de ajutor regional, aportul propriu este de minimum 30% pentru firmele micro și mici și de minimum 40% pentru firmele mijlocii, iar pentru partea de ajutor de minimis, aportul propriu al beneficiarului este de minimum 10%.

Ghidul solicitantului, documentațiile și legislația aferentă pot fi descărcate de pe site-ul Programului Operațional Regional - inforegio.ro.

 

 

Sunt acceptate în program firme care au avut un număr mediu de salariați de cel puțin 3 persoane în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.

 

 

Dacă această sesiune regională de depunere a proiectelor va avea succes, programul se va extinde în întreaga țară

×