x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani pentru infrastructură

Bani pentru infrastructură

de Elena Stan    |    10 Oct 2007   •   00:00
Bani pentru infrastructură
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Căile ferate vor primi in următorii 10 ani circa 10 miliarde de euro. Ministrul estimează că in primul trimestru al anului viitor CFR Marfă ar putea fi privatizată.

CFR - modernizare de 10 miliarde de euro

Căile ferate vor primi in următorii 10 ani circa 10 miliarde de euro. Ministrul estimează că in primul trimestru al anului viitor CFR Marfă ar putea fi privatizată.

Luna viitoarea va fi desemnată firma de consultanţă pentru privatizarea companiei CFR Marfă, urmănd ca privatizarea să se realizeze in primul trimestru al anului viitor, a declarat ieri Ludovic Orban, ministrul Transporturilor. De asemenea, ministrul vrea să aducă transportul feroviar la standarde europene, deoarece crede că in ultimii 18 ani căile ferate au fost considerate "o soră mai săracă".

PRIVATIZARE. CFR Marfă nu a putut fi văndută anul acesta, deoarece nu au fost răscumpărate euroobligaţiunile, emise in urmă cu cinci ani, in sumă de 120 milioane euro. Acestea au o dobăndă de 10,5% pe an, fiind scadente la 10 decembrie 2007. Autorităţile estimează că după această dată titlurile vor putea fi răscumpărate. CFR Marfă deţinea, in 2006, circa 90% din piaţa de transport feroviar şi 35%-40% din segmentul general de transport din Romănia. Compania are aproximativ 19.000 de angajaţi şi dispune de un parc de aproape 1.000 de locomotive, circa 55.000 de vagoane şi două ferryboat-uri. In următorii 10 ani, pentru modernizarea infrastructurii feroviare vor fi alocate 10 miliarde de euro, in special pentru coridoarele de transport european IV şi IX. "Am identificat 60% din resursele de finanţare, restul urmănd să fie finanţat din capital privat sau credite externe", a explicat Orban. Proiectele vor include implementarea unui sistem de management al traficului, finalizarea electrificării pe reţelele principale şi inlocuirea şi modernizarea a două treimi din parcul de locomotive şi vagoane.

elena.stan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic