ECONOMIC
Salariatii care si-au negociat castigurile in valuta vor dori sa se intoarca la leu.
Incertitudinea de pe piata valutara a dat peste cap planurile multora. Salariatii care si-au negociat castigurile in valuta vor dori sa se intoarca la leu, iar exportatorii vor fi nevoiti sa-si regandeasca afacerile.
DANIELA IVAN
OPINIE. Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, spune ca aprecierea leului reprezinta o sansa pentru ca firmele sa-si cumpere utilaje si tehnologie ieftina din import
|
PIERDERI. "Oamenii de afaceri cred ca asista la un joc paralel, rupt din scenariul real, care incepe sa semene tot mai mult cu un scop in sine, bun pentru intermediarii financiari", a spus Florin Pogonaru, pesedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a adaugat ca exportatorii sunt nemultumiti de variatiile mari ale cursului de la o zi la alta, de la o saptamana la alta.
"Din cand in cand auzi ca astazi a crescut valuta, adica este o zi in care exporturile sunt subventionate prin curs. Ce sa mai inteleaga oamenii de afaceri?", a adaugat Pogonaru. Raspunsul a venit de la Radu Craciun. Vor pierde si firmele de utilitati sau de telefonie care au tarifele negociate in valuta.
CASTIGATORI
|
Principalii beneficiari ai aprecierii leului vor fi cei care importa tehnologie, materiale si echipamente, a declarat viceguvernatorul BNR. Astfel, industria se va putea moderniza. Si populatia va beneficia de aceste avantaje, deoarece produsele din import nu se vor mai scumpi, ba chiar s-ar putea ieftini, in cazul aprecierii leului.
Insa adevaratul castig va fi ca economia romaneasca va fi pregatita sa faca fata celei europene, iar firmele care astazi nu sunt competitive vor deveni sau vor disparea.
|
Citește pe Antena3.ro