BUSINESS
Una dintre tendintele economiei mondiale este utilizarea de catre marile companii a fortei de munca a altora pentru desfasurarea unor activitati care, teoretic, ar putea fi executate si cu personalul propriu.
Una dintre tendintele care se manifesta din ce in ce mai pregnant in economia mondiala este utilizarea fortei de munca a altora pentru desfasurarea unor activitati care, teoretic, ar fi putut fi fost executate si cu personalul propriu.
VLAD MATEI
Aceasta activitate, numita outsourcing sau management al facilitatilor, s-a dezvoltat in principal in cadrul companiilor de recrutare, la cererea marilor clienti corporativi. Din ce in ce mai multe firme, inclusiv in Romania, au inceput sa-si externalizeze personalul, eficientizandu-si astfel functiile principale. Plata contravalorii serviciilor efectuate de prestatori in beneficiul unei societati se face in baza unui contract, de regula, sub forma unui comision aplicat la fondul de salarii.
EFICIENTA.
O astfel de decizie manageriala - care poate viza activitati din spectrele IT, resurselor umane, financiar, administrativ, transport, reprezentare legala, relatii cu clienti si nu numai - genereaza, in principiu, o influenta pozitiva a rezultatelor financiare, prin reducerea costurilor (mai ales a celor constituite din taxe si impozite catre stat), cresterea eficientei sau transferul de responsabilitate. De regula, in tarile catalogate la nivel mondial drept destinatii in plina ascensiune in domeniul outsourcing-ului (Romania, Rusia, Ungaria si Bulgaria), dar si in cele deja consacrate (India, China sau Filipine), serviciile sunt prestate de firme mici, care ofera marele avantaj al costurilor modeste.
RESPECTAREA TERMENELOR.
Alte motive care vin in sprijinul externalizarii sunt necesitatea eliminarii deselor blocaje temporale ale managementului in activitati care nu aduc valoare adaugata in firme, obligativitatea respectarii termenelor contractuale de prestare a serviciilor respective, lipsa manifestarilor de natura sindicala in cadrul companiei sau gestionarea eficienta a lantului de furnizori si chiar - de ce nu? - a relatiei directe cu diverse organisme ale statului.
Citește pe Antena3.ro