x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banul greu si negru nu este periculos

Banul greu si negru nu este periculos

de Adrian Mihai    |    06 Sep 2005   •   00:00
Banul greu si negru nu este periculos

Monedele metalice din noua emisiune care prezinta o suprafata innegrita nu pun in pericol sanatatea populatiei, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Noile monede metalice puse in circulatie de catre BNR, chiar daca se vor inchide la culoare in timp, nu pericliteaza sanatatea utilizatorilor si pot fi folosite fara nici o retinere de catre populatie, sustine banca centrala. BNR a fost sesizata cu privire la aparitia unor monede metalice din noua emisiune, de 1 ban si 5 bani, a caror suprafata era innegrita, fiind exprimata temerea fata de un pericol asupra sanatatii populatiei.

SCHIMBARI. Umiditatea, solutiile saline, acide sau de oricare alta natura contribuie, alaturi de manipularea monedelor metalice de catre persoanele fizice, la oxidarea superficiala a suprafetelor, ceea ce determina innegrirea lor in timp. Fenomenul chimic de oxidare superficiala afecteaza toate metalele comune, chiar si pe cele pretioase. Mai mult, banca centrala aminteste ca majoritatea monedelor metalice emise de bancile centrale capata, in timp, aceeasi culoare ca si monedele divizionare romanesti. BNR precizeaza ca toate bancile de emisiune folosesc la baterea monedelor cu valori nominale mici materiale mai ieftine, respectiv otel placat cu alama sau cupru.

POLIMER. Daca in cazul monedelor de valori mici BNR a ales metale mai ieftine pentru a nu depasi cu mult costurile de productie a banilor, in cazul bancnotelor s-a continuat politica de tiparire a banilor de plastic. Paradoxal nu originalitatea i-a adus probleme Bancii Nationale a Romaniei. Banii de polimer, sau de plastic, asa cum sunt numiti popular, sunt specifici tarilor cu o clima umeda, nu Europei. Cu toate acestea, banii de plastic au fost bine primiti de catre publicul romanesc si pentru ca rezista mai mult. Leul nou a fost realizat in mare parte in Romania. Lansarea leului nou s-a facut prin punerea in circulatie a 155 de tone de bancnote de plastic si 610 tone de monede.

×
Subiecte în articol: economic