Preţul barilului de petrol a ajuns vineri la recordul absolut de 92,22 dolari pe baril pe bursele unde acesta se comercializează, din cauza tensiunilor din Orientul Apropiat şi a scăderii dolarului la cel mai mic raport din istorie faţă de euro.
Creşterea este de aproape 50% faţă de inceputul anului. Şi ţiţeiul Brent, extras din Marea Nordului şi tranzacţionat la Londra, a ajuns la 89,30 dolari, maxim mondial.
Printre cauzele creşterii sunt şi creşterea nevoilor de ţiţei, in special din Statele Unite şi China, cursul scăzut al dolarului şi masivele investiţii ale fondurilor de pensii şi de risc in petrol. De asemenea, OPEC a dat semnale că nu doreşte să crească producţia mai mult decăt 500.000 de barili pe zi. De asemenea, intensificarea crizelor dintre Turcia şi Irak in privinţa Partidului Muncitorilor din Kurdistan şi tensiunile dintre Statele Unite şi Iran pe baza programului nuclear iranian au dus la această situaţie. David Moore, analist al Commonwealth Bank of Australia, a precizat că ştirile care vin pe piaţă aduc un potenţial de creştere şi mai mult pentru restul zilei sau perioada următoare. De asemenea, cursul ridicat al petrolului a făcut China să raţionalizeze motorina in cel puţin patru provincii. "Oferta de carburanţi este in scădere. Raţionalizăm vănzările", a declarat directorul pentru vănzări al rafinăriei Sinopec, situată in provincia Jiangsu din estul Chinei. Fiecare poate cumpăra maxim 20 litri de motorină de la staţiile de stat şi 40 de litri de la privaţi. In provincia Guangdong, mai multe activităţi au fost suspendate din cauza lipsei de combustibil.