x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băsescu s-a luat de "marele licurici". Preşedintele a luat la ţintă marile companii pentru "corupţia de import" din România

Băsescu s-a luat de "marele licurici". Preşedintele a luat la ţintă marile companii pentru "corupţia de import" din România

de Daniel Ionaşcu    |    14 Dec 2011   •   21:00
Băsescu s-a luat de "marele licurici". Preşedintele a luat la ţintă marile companii pentru "corupţia de import" din România

Sectorul privat este la fel de corupt ca Guvernul sau administratia si trebuie sa iasa din ipocrizie si sa-si asume asta, a tunat ieri presedintele Traian Basescu la lansarea Raportului privind competitivitatea Ro­ma­niei, realizat de AmCham – Camera de Comert Americana din Romania.

Ford, Nokia, marile companii de consultanta si bancile straine au fost mitraliate verbal rand pe rand, in vre­me ce investitia Renault a fost laudata. Ford s-a angajat sa produca 300.000 de automobile pe an si face doar 20.000 de minivanuri, a exemplificat Basescu, care a amintit si de plecarea Nokia de la Jucu.

Potrivit contractului de privatizare, Ford trebuia sa realizeze in acest an 250.000 de masini, iar din 2012, productia ar trebui sa creasca la 300.000 de unitati si 350.000 de motoare. Potrivit clauzelor din contract, daca nu realizeaza aceste tinte, americanii ar fi trebuit sa plateasca daune de 25% din valoarea de achizitie a Automobile Craiova. Ford a realizat la nivel mondial un profit gigantic de 6,6 miliarde de dolari in primele noua luni din acest an. Mari­le companii de consultanta au fost luate la ochi pentru ca "in buna in­te­le­gere cu constructorul vin si dau mi­nis­terului facturi cu 50% mai mari".

"Coruptia si ea tine de doua parti. Nu mut la nimeni responsabilitatea, dar ea trebuie impartita si asumata. Un functionar corupt nu poate fi corupt daca nu are un partener care sa-i dea un ban in mana, un minister nu poate plati cu 50% mai mult daca nu exista un consultant care sa va­li­de­ze ce spune constructorul: «Da, ma­rim factura». Si ministerul este in im­posibilitatea de a actiona pentru ca in justitie oricine castiga daca are si avi­zul consultantului ca trebuie sa ma­reasca pretul cu 50% la lucrari publice. Eu cred ca esenta realitatilor romanesti, in primul rand, trebuie sa iasa din ipocrizie. Daca este coruptie, statul singur nu poate fi corupt, are un partener. Statul singur nu poate fi neperformant, are un partener", a spus Basescu. Nici bancile nu au scapat. "Cat de competitiv este sa dai credit cu buletinul?", a intrebat re­to­ric el. Basescu a dat ca exemplu si fraude mai mari, precum cea de la Leh­man Brothers, pentru care pla­tesc acum si alte tari. El i-a dat astfel o replica ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care a afirmat ca prin­cipalul obstacol pentru atragerea investitiilor straine in Romania este co­ruptia. Ambasadorul a cerut voalat privatizarea ma­rilor companii de stat din energie: "Majoritatea sectorului energetic este contro­lat de stat. Nu vor exista in­ves­titii da­ca investitorii nu vor simti ca acestea sunt protejate", a afirmat Gitenstein.

Romania are 25 de avantaje si 49 de dezavantaje competitive, evolutia tarii situandu-se sub media europeana in ceea ce priveste resursele umane si politicile fiscale, arata Raportul de Competitivitate, realizat de AmCham. Pentru imbunatatire trebuie sa utilizam fondurile euro­pe­ne pentru dezvoltarea infrastructurii, dublata de parteneriate public-private, precum si realizarea neaparata a analizelor de impact pe care pro­iec­te­le de noi politici si reglementari il au asupra economiei.

Presedintele AmCham este Ale­xan­dra Gatej, care in 2009 a devenit consilier al presedintelui Basescu, functie din care si-a dat demisia in decembrie 2010, in urma unui scandal privind racolarea sa de Securitate. Gatej este alaturi Andreea Paul-Vass, consiliera primului-ministru Emil Boc, copresedinte al Consiliului National de Competitivitate.

×
Subiecte în articol: traian basescu investitori straini