FORTUS Iaşi, una dintre intreprinderile gigant construite pe timpul comuniştilor, se zbate să supravieţuiască. Prea puţini s-au preocupat de funcţionarea intreprinderii, mai atrăgătoare fiind proprietăţile FORTUS. Societatea deţine aproximativ 150 de hectare, din care 40 reprezintă halele.
FORTUS Iaşi, una dintre intreprinderile gigant construite pe timpul comuniştilor, se zbate să supravieţuiască. Prea puţini s-au preocupat de funcţionarea intreprinderii, mai atrăgătoare fiind proprietăţile FORTUS. Societatea deţine aproximativ 150 de hectare, din care 40 reprezintă halele.
FORTUS Iaşi a a fost privatizată in anul 2003. APAPS a văndut intreprinderea societăţii Metalexportimport din Bucureşti. Acumulase deja datorii foarte mari. Conform inţelegerii şi Legii 137/2002, art. 18, intreprinderea FORTUS urma să beneficieze de inlesniri la plata diferitelor obligaţii pentru a putea fi reabilitată. In consecinţă, la 10 noiembrie 2005, AVAS (fostul APAPS) a notificat Consiliul Concurenţei in vederea unui ajutor de stat individual. La răndul său, Consiliul Concurenţei a acceptat, prin Decizia 122/22 mai 2006, ca intreprinderii FORTUS să-i fie acordat un ajutor in valoare de 119.125.582 lei (34 de milioane de euro), suma reprezentănd datoriile acumulate.
Intre timp s-a trecut la reabilitarea lui FORTUS. A fost schimbată conducerea şi a fost elaborat un Program de Restructurare. Cel mai important lucru insă a fost obţinerea unor contracte ferme care asigură intreprinderii capacitatea de producţie pentru anii următori şi căştiguri care pot fi folosite pentru retehnologizare. Totul mergea bine.
ANAF NU ŞTERGE DATORIILE. In luna mai 2007, AVAS a trimis la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) proiectul unui Ordin Comun de ştergere a datoriilor. Proiectul a fost intocmit pe baza legislaţiei in vigoare şi pe baza Deciziei Consiliului Concurenţei. Numai că ANAF a refuzat să semneze Ordinul Comun. In contabilitatea lui FORTUS au rămas inregistrate datoriile foarte mari care ar fi trebuit şterse prin acordarea ajutorului de stat şi intreprinderea este ameninţată cu lichidarea.
Mai mult, ANAF, in baza datoriilor avute de FORTUS, la data de 5 iulie 2007 a anunţat licitaţii pentru bunurile deţinute de FORTUS - terenuri şi hale situate in Iaşi, Bd. Poitiers nr. 10. Alertată de ceea ce se intămplă şi dorind reabilitarea intreprinderii, conducerea FORTUS a pornit acţiune impotriva ANAF şi AVAS pentru nesemnarea de către cele două instituţii de stat a Ordinului Comun, anume neacordarea facilităţilor fiscale convenite anterior. Acţiunea a fost pornită la Tribunalul Iaşi, la 18 ianuarie 2007. Tribunalul Iaşi şi-a declinat competenţa şi dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti, unde a avut loc un termen la 18 iunie 2007, următorul fiind la 12 iulie 2007. S-a reuşit amănarea scoaterii la licitaţie a bunurilor intreprinderii, dar situaţia rămăne disperată pentru FORTUS. Cu atăt mai mult cu căt producţia intreprinderii a fost redresată şi s-au incheiat contracte consistente.
REACŢII. Preşedintele SC Metalexportimport SA care a cumpărat FORTUS, domnul Paul Tudor, ne-a declarat tranşant: "Nu este felul meu să folosesc vorbe mari, dar este păcat ce se intămplă cu FORTUS Iaşi. Să spunem că FORTUS este ultimul bastion al industriei grele din Romănia. Probabil că regimul comunist a greşit prin această strategie. Numai că noi am reuşit să repunem pe picioare FORTUS. Nu ne trebuie decăt ştergerea datoriilor pentru ca intreprinderea să lucreze in căştig timp de ani buni, conform contractelor. In acest fel, şi cei 1.750 de angajaţi nu işi vor pierde locurile de muncă şi vor trăi decent. Şi, bineinţeles, FORTUS işi va aduce aportul la veniturile statului şi, in timp, datoriile vor fi recuperate. Incă o dată, este păcat să dispară un element al economiei - FORTUS - care poate prospera. Economia romănească are nevoie şi de industrie, nu numai de mall şi parcuri de distracţie. Şi ar fi, conform strategiei guvernanţilor care pune pe primul loc dezvoltarea economică a Romăniei, şi nu transformarea ţării intr-o simplă piaţă de desfacere".
Inavuţirea rapidă din spatele afacerii
Adevărata miză a nereabilitării FORTUS, au afirmat reprezentanţi ai conducerii, este posibilitatea pentru unii de a da un tun. FORTUS deţine un teren de 150 de hectare. Metrul pătrat a fost evaluat la minimum pentru respectiva zonă a Iaşiului la
40 de euro. Calculănd, cel care va cumpăra terenul lui FORTUS il poate revinde imediat pentru 60 de milioane de euro. Aceasta fără a mai pune la socoteală halele, construcţiile şi utilajele aferente. De exemplu, in anul 2005 s-a mai incercat scoaterea la vănzare a pavilionului administrativ al intreprinderii.
Conform raportului de evaluare a unei firme specializate din Iaşi, pavilionul valora 4,5 milioane de euro.