x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE anunță majorarea ratelor dobânzilor până la scăderea inflației la 2%

BCE anunță majorarea ratelor dobânzilor până la scăderea inflației la 2%

24 Iul 2022   •   19:05
BCE anunță majorarea ratelor dobânzilor până la scăderea inflației la 2%
Sursa foto: flickr.com

BCE va majora ratele dobânzilor până la scăderea inflației la 2%, anunță Christine Lagarde, citată de Reuters.

"Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră", a declarat președinta Băncii Centrale Europene.

Inflația a ajuns la 8,6% în zona euro din cauza creșterii prețurilor și a riscurilor de recesiune, în contextul războiului din Ucraina.

BCE a majorat zielele trecute ratele dobânzilor pentru prima oară în ultimii 11 ani și este de așteptat să le crească în continuare. Instituția a anunțat un nou program de achiziţionare de bonduri pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a majorat cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit, ajungând la zero, de la - 0,50%, în încercarea de a reduce inflația din zona euro. Au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la 0,50% şi, respectiv, 0,75%.

"La viitoarele reuniuni ale Consiliul guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunţa la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziţie spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare şedinţă în parte", transmite BCE.

×
Subiecte în articol: bce rata dobanzii