x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE și SUA exercită presiuni uriașe asupra Raiffeisen Bank să se retragă din Rusia. Guvernul de la Viena se opune

BCE și SUA exercită presiuni uriașe asupra Raiffeisen Bank să se retragă din Rusia. Guvernul de la Viena se opune

de Redacția Jurnalul    |    24 Mar 2023   •   10:45
BCE și SUA exercită presiuni uriașe asupra Raiffeisen Bank să se retragă din Rusia. Guvernul de la Viena se opune
Sursa foto: Hepta

Statele Unite și BCE exercită presiuni extraordinare asupra băncii austriace Raiffeisen Bank să se retragă din Rusia, în contextul sancțiunilor occidentale și a războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Washingtonul și Banca Centrală Europeană (BCE) vor să forțeze grupul financiar să-și facă un plan de retragere. 
"Am cerut băncilor să continue să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia şi să le reducă cât mai mult posibil", a spus un purtător de cuvânt al BCE.

Dar BCE nu vrea să preseze prea tare Raiffeisen Bank, în contextul problemelor de pe piața bancară, după neregulile de la Credit Suisse. 

De cealaltă parte, reprezentanții Raiffeisen Bank au transmis că examinează opțiunile pentru afacerile de pe această piață, "inclusiv o ieşire gestionată cu atenţie" şi "urgentează" procedura de evaluare, adăugând că şi-a redus activitatea de creditare în Rusa.

Însă surse spun că banca austriacă nu vrea, deocamdată, să facă acest pas iar guvernul de la Viena vede acțiunile BCE ca o ingerință externă nepotrivită. 

De asemenea, șeful diplomației austriece a acuzat Statele Unite de presiuni și a spus că majoritatea companiilor străine nu s-au restras din Rusia, doar înghețându-și activele și având clauze de revenire. El a specificat că în această situație este inclusiv Bank of America. Și un reprezentant al Ministerului de Finanțe de la Viena spune că multe companii occidentale au rămas în Rusia, inclusiv bănci.  

"Există schimburi comerciale substanţiale care se derulează între Rusia şi restul lumii în privința materiilor prime, precum cereale, îngrăşăminte, petrol, gaze naturale, nichel şi alte metale, care necesită toate plăţi", a spus acesta.

Raifffeisen Bank este acum cea mai importantă bancă occidentală care a rămas la Moscova, fiind responsabilă de circa 25% din tranzacțiile în euro din Rusia. Și grupul italian UniCredit activează în continuare pe această piață. 

Raiffeisen Bank se află în Rusia din anii 90 și este a 10-a cea mai mare bancă de pe acestă piață, după active. Profitul net din Rusia se ridică la 3,8 miliarde de euro.


 

×
Subiecte în articol: raiffeisen bank sua bce austria