x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCR a scăpat de micii datornici

BCR a scăpat de micii datornici

de Daniela Ivan    |    27 Feb 2011   •   19:07

Banca Comercială Română (BCR) a vân­dut anul trecut credite negarantate (deci cu valori mici de până în 10.000 de euro) la un preţ de 9% din va­loarea acestora pentru a-şi curăţa bi­lanţul contabil. Valoarea porto­fo­liu­lui vândut s-a ridicat la 98 de mi­lioane de euro.

"În România am vândut credite negarantate acoperite în proporţie de 95%, deci pe total impactul asupra contului de profit fli pierdere a fost de 5 milioane de euro în trimestrul patru", a declarat în cadrul unei con­fe­rinţe de presă Bernhard Spalt, membru al consiliului de management al Erste Bank şi chief risk officer. Grupul austriac Erste Bank de­ţine în România BCR.

Strategia nu a fost singulară pentru România, ci a fost aceeaşi la nivel regional. Vânzările de credite neperformante s-au situat la 98 de milioane de euro în România, 58 de milioane de euro în Cehia, 39 de milioane de euro în Slovacia fli 11 milioane de euro în Ungaria, potrivit unei pre­zentări Erste.

Directorul general al Erste Group, Andreas Treichl, consideră că grupul a înregistrat în România, în ultimele trei luni ale anului trecut, minimul în ceea ce priveflte profitul ope­ra­ţio­nal trimestrial. BCR a avut anul trecut un profit net după impozitare de 465 de milioane de lei, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, dar a avut pier­deri de 29,5 milioane de lei în tri­mestrul al patrulea.

În 2010, băncile din România au închis anul cu o pierdere netă de 304 milioane de lei, după ce în 2009 înre­gis­trase un câştig net de 815 milioane de lei. Din cele 44 de instituţii bancare, 22 au înregistrat pierderi şi 20 profituri.

×