x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bechtel trebuie să reia procedura de concediere colectivă

Bechtel trebuie să reia procedura de concediere colectivă

20 Apr 2010   •   00:00

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, marţi, că firma Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, trebuie să reia procedura de disponibilizare colectivă, întrucât termenul anunţat iniţial, de 6 aprilie, a expirat, iar compania nu a anunţat, oficial, că a cerut prelungirea acestuia.

Don a declarat, într-o conferinţă de presă, că procedura trebuie luată de la început şi trebuie să includă negocieri prealabile cu sindicatele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Procedura de disponibilizare este închisă. Termenul de disponibilizare colectivă anunţat de compania Bechtel a expirat în 6 aprilie, iar procedura trebuie iniţiată, din nou, de la zero. În 6 aprilie nu a avut loc disponibilizarea, astfel că toată procedura a devenit nulă şi trebuie reluată toată de la început. Puteau fi notificate instituţiile statului că se prelungeşte termenul or nu s-a întâmplat aşa ceva”, a spus Don.

Acesta a adăugat că procedura de disponibilizare colectivă durează, în medie, 45 de zile, iar aceasta ar trebui să fie acum şi perioada după care Bechtel va putea face concedieri pe şantierul Autostrăzii Transilvania.

Acesta a explicat că dacă nu a fost iniţiată procedura de disponibilizare la termenul anunţat, de 6 aprilie, nu se poate trece la concedierea unor angajaţi, în orice moment.

"Dacă ai iniţiat procedura, asta nu înseamnă că ai un interval nesfârşit de timp. Dacă nu s-a făcut disponibilizarea în 6 aprilie şi nu s-a cerut, oficial, prelungirea termenului, nu poţi să disponibilizezi oricând, pentru că instituţiile statului trebuie să fie pregătite, să nu fie cozi la AJOFM, să facem hârtii, trebuie planificare, nu să mă trezesc cu o mie de oameni la ghişee”, a subliniat şeful AJOFM Cluj.

Potrivit acestuia, disponibilizarea colectivă "trebuie să fie controlată”.

"Nu trebuie să fie haos, trebuie să vedem câţi bani presupune o astfel de concediere de câteva sute de oameni. Trebuie luate măsuri din timp, dosare făcute. Aşa s-a procedat şi la disponibilizările din CFR şi e nevoie să facem calculele”, a menţionat Daniel Don.

Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, a amânat concedierea colectivă a angajaţilor până după data de 15 aprilie, când ar urma să fie stabilit şi numărul persoanelor care vor fi concediate, iar sindicatul a ameninţat că va ataca în instanţă o eventuală decizie de disponibilizare.

După o întâlnire din 24 martie cu prefectul de Cluj, Florin Stamatian, purtătorul de cuvânt al companiei, Bogdan Sgârcitu, declara că procesul de disponibilizare colectivă iniţiat de Bechtel este "reversibil" şi se poate opri în orice moment, o decizie finală urmând să fie luată în aprilie.

Potrivit acestuia, imediat ce protocolul cu CNADNR va fi semnat, conducerea Bechtel va avea discuţii cu sindicatele, iar împreună se va hotărî, pe baza lucrărilor care se vor face în acest an, de câţi angajaţi va fi nevoie pe şantierul autostrăzii.

Prefectul Florin Stamatian declara, la rândul său, că "mingea se află în terenul CNANDR, care urmează să înceapă discuţiile pentru încheierea protocolului cu Bechtel".

AJOFM Cluj a primit, în 8 martie, de la Bechtel o notificare privind disponibilizarea, începând din luna aprilie, a peste 1.900 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, însă instituţia a avertizat compania că nu a respectat procedura legală de concediere colectivă.

Sindicatul din cadrul companiei Bechtel a depus, în 9 martie, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi la ITM Cluj o solicitare privind anularea, în instanţă, a deciziei de disponibilizare colectivă a peste 1.900 de persoane de pe şantierul Autostrăzii Transilvania.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a declanşat, în 11 martie, un control la compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, pentru a verifica dacă s-au respectat prevederile legale privind derularea procedurii de concediere colectivă.

Potrivit raportului ITM întocmit în urma finalizării controlului la Bechtel, compania nu a respectat procedura impusă de lege în ceea ce priveşte iniţierea concedierii colective a circa 1.900 de angajaţi, aceasta conţinând vicii care pot atrage anularea ei de către instanţele de judecată.

Bechtel a anunţat, însă, că a respectat procedurile privind iniţierea concedierii colective a circa 1.900 de angajaţi.

Guvernul şi Bechtel vor semna un acord de continuare a lucrărilor la autostrada Transilvania în luna aprilie, cu achitarea altei tranşe din datoria faţă de companie, partea română apreciind că în 2010 vor fi finalizaţi circa 20 kilometri, iar două treimi dintre angajaţii constructorului vor fi păstraţi.

Lucrările vor fi finanţate prin credite de angajament stabilite în funcţie de volumul lucrărilor şi achitate după execuţie.

×
Subiecte în articol: redactie