x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Benzina aduce profit şi pe timp de criză

Benzina aduce profit şi pe timp de criză

29 Oct 2009   •   00:00

Benzina, motorina, păcura şi celelalalte produse derivate din ţiţei aduc profituri consistente şi pe timp de criză însă cu valori de peste 50% mai puţin faţă de cifrele-record propulsate în 2008 de preţul mare al barilului de petrol.

Profiturile nete anunţate de marile grupuri petroliere şi de gaze internaţionale au scăzut cu 50-70% faţă de rezultatele din 2008, dar sunt peste estimările analiştilor. Pentru perioada următoare nu se prevede o revenire puternică nici a cererii şi nici a preţurilor.

Grupul Shell a anunţat un profit net în primele 9 luni de 10,7 miliarde de dolari, mai mic cu 63,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, în timp ce veniturile au scăzut cu 48%, la 201,771 miliarde de dolari. Căderea a survenit în urma plonjării preţului la barilul de ţiţei, de la nivelurile-record de peste 140 de dolari din 2008 până la 40 de dolari la începutul acestui an. Acum barilul se tranzacţionează la 80 de dolari. 


Shell, cea mai mare companie petrolieră europeană, raporta venituri de 388,23 miliarde de dolari şi un profit net de 29,43 miliarde de dolari în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut.

Italienii de la Eni au anunţat un profit net de 1,2 miliarde de euro în cel de-al treilea trimestru, în minus cu 58% faţă de acelaşi trimestru din 2008.
Producţia de petrol şi gaze naturale a Eni a scăzut în perioada iulie-septembrie cu aproape 5%, comparativ cu intervalul similar din 2008, la 1,7 milioane de barili pe zi, se arată în raportul financiar al grupului pentru al treilea trimestru.
Vânzările de gaze naturale au urcat cu 11,7%, la 22,5 miliarde de metri cubi.
Eni anticipează că cererea din Europa pentru gaze naturale şi alţi combustibili se va reduce în continuare şi vede un preţ mediu de 60 de dolari pe baril pentru petrolul Brent în acest an.

ConocoPhilips, a treia companie petrolieră din Statele Unite, a anunţat şi ea un profit net de 1,5 miliarde de dolari pe trimestrul al treilea, anunşă Reuters. Câştigul net de un dolar pe acţiune a depăşit aşteptările analiştilor, consultaţi de Reuters, de 94 de cenţi pe titlu.
În perioada similară din 2008, grupul american a avut un profit net de 5,2 miliarde de dolari, susţinut de cotaţia ridicată a petrolului.

„Chiar dacă am avut o evoluţie bună, am fost afectaţi negativ de preţurile scăzute la benzină din America de Nord şi marjele de rafinare la nivel mondial", a declarat directorul general, Jim Mulva.
Veniturile Conoco, s-au prăbuşit la 40 de miliarde de dolari, de la 70 de miliarde de dolari în iulie-septembrie 2008, însă au depăşit estimările analiştilor, de 35 de miliarde de dolari.

×