x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Big Brother în turism, miza bătăliei statistice

Big Brother în turism, miza bătăliei statistice

de Elena Stan    |    29 Feb 2012   •   21:00
Big Brother în turism, miza bătăliei statistice

In utimele saptamani, batalia in date statistice dintre hotelieri si Ministerul Turismului s-a acutizat. In timp ce reprezentantii ministerului spun ca a fost inregistrat un numar record de accesari la punctele de transport pe cablu, hotelierii si patronii restaurantelor din zona spun ca au vanzari cu 50% mai mici decat anul trecut.

Aceste diferente statistice nu sunt o noutate. Elena Udrea, fostul minis­tru al Turismului, a avut nenumarate controverse cu operatorii din turism, de la munte sau de pe litoral, in legatura cu numarul real al turistilor. Datele anuntate saptamanile acestea de Minister arata discrepante uriase fata de raportarile industriei.

MDRT a anuntat luni ca week-end-ul trecut a fost din nou aglo­meratie la munte, cu aproximativ 185.000 de accesari la punctele de transport pe cablu (telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri etc.) si peste 50.000 de masini inre­gistrate in principalele statiuni si localitati turistice montane.

Februarie blocat de viscol
Reprezentantii agentiilor de tu­rism si ai hotelierilor declara ca nu­ma­rul de turisti din statiunile de la mun­te a scazut in februarie din cauza dru­murilor blocate de viscol si a za­pe­­zilor abundente din prima ju­ma­ta­te a lunii. "In luna februarie a acestui an atat noi, cat si intreaga sta­ti­une, am inregistrat cel mai mic grad de ocupare din ultimii ani", a declarat Marian Schwartz, directorul hotelului Rina din Sinaia. In cursul sap­ta­ma­nii hotelurile sunt aproape goale, iar in week-end-uri se mai anima putin.

"Nu imi dau seama care este in­te­resul Ministerului Turismului cu pri­vi­re la datele facute publice in ul­ti­me­le trei saptamani cu privire la cir­cu­latia turistica din statiunile montane la sfarsit de saptamana. Poate ca vor sa credem ca bugetul romanilor pentru vacanta a crescut, ca romanii o duc bine, nu stiu ce sa zic. Cert este ca, in 2012, numararea masinilor de catre Ministerul Turismului este ab­sur­da deoarece masinile sunt in tran­zit, nu aduc neaparat turisti in sta­ti­u­nile montane", ne-a declarat Co­ri­na Martin, presedintele Aso­cia­tiei Na­tionale a Agentiilor de Turism (ANAT).

De la MDRT se vede aglomeratie
Cristian Petrescu, ministrul nou instalat in scaunul de la Turism, adminte ca exista probleme cu datele privind circulatia turistica, insa mi­nisterul doar centralizeaza ce pri­mes­te de la autoritatile locale. "Pro­ble­ma la noi este ca exista circulatie tu­ristica doar la sfarsit de saptamana. Prob­lema la care lucram, la care trebuie sa gasim o solutie, o reprezinta cresterea duratei de sejur a turistului. Aceasta problema nu poate fi so­lu­tionata de minister, ci de toti actorii im­plicati in turism. E greu de crezut ca masinile care trec prin Sinaia in week-end sunt in tranzit", ne-a explicat Cristian Petrescu. Oficialul a mai spus ca nu trebuie neglijata "ca­za­rea la negru". "Datele facute publi­ce de m­inister reprezinta accesarile electro­nice la transportul pe cablu si nu­ma­rul de masini inregistrat de camerele de filmat. Este adevarat ca sunt multi turisti de o zi, adica vizi­ta­tori, deoa­re­ce asa ar fi corect sa-i nu­mim. Turis­tul este cel care se ca­zea­za peste noap­te intr-o structura de ca­zare, insa nu trebuie neglijat nu­ma­rul de turisti care aleg sa se cazeze la negru", ne-a explicat Cristian Petrescu.

Se pregateste Big-Brother in turism
Dupa prima runda de certuri pe statistici, Elena Udrea, in acel moment ministru al Turismului, a venit cu solutia: un Sistem Infor­ma­tio­nal de Evidenta a Turistilor in care sa fie inscrisa automat orice persoana care se cazeaza intr-un hotel sau pensiune. In acest mod ministerul ar trebui sa aiba informatii in timp real despre gradul de ocupare, iar evaziu­nea fiscala s-ar reduce substantial. "Sistemul este gata din decembrie, este in teste, si urmeaza sa il anuntam oficial si sa trecem la implementarea lui generalizata in luna ianuarie", declara la inceputul anului Elena Udrea. Pentru acest sistem, realizat de IBM, ministerul plateste circa 500.000 de euro. Sistemul va permite raportarea zilnica, de catre fiecare unitate de cazare, a numarului de turisti inregistrati in respectiva unitate. Federatia Industriei Hoteliere din Romania a cerut ministerului sa nu introduca acest sistem deoarece ar incalca libera circulatie a persoanei si ar transmite informatii confi­den­tia­le fara acordul celui care foloseste serviciile hotelierilor.

"Hotelierii urmeaza sa se inscrie in sistem. Pe noi ne intereseaza datele statistice, nu cele personale ale tu­ris­tilor. Speram sa fie pus in aplicare cat de curand", ne-a explicat Cristian Petrescu.

"Au spus ca au testat Sistemul in­for­matic de evidenta a turistilor toata luna ianuarie, insa noi nu stim cum s-a realizat aceasta testare si unde. Normal ar fi sa discute si cu noi des­pre acest sistem, ceea ce nu s-a in­tam­plat pana acum. Asteptam sa discutam toate problemele noastre cu noul ministru", a spus Corina Martin.

×