x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bloomberg: România le cere grecilor să accepte măsurile de austeritate, pentru a nu afecta zona Balcanilor (VIDEO)

Bloomberg: România le cere grecilor să accepte măsurile de austeritate, pentru a nu afecta zona Balcanilor (VIDEO)

08 Iun 2012   •   09:18
Bloomberg: România le cere grecilor să accepte măsurile de austeritate, pentru a nu afecta zona Balcanilor (VIDEO)

Ministrul de Finante, Florin Georgescu, si premierul Victor Ponta cer Greciei sa accepte masurile de austeritate, motivul fiind evitarea destabilizarii zonei Balcanilor, scrie Bloomberg.

Eforturile Greciei de a forma un Cabinet in uma alegerilor din 6 mai au esuat, soarta Atenei urmand sa fie hotarata pe 17 iunie, atunci cand alegatorii greci vor vota intre dreapta extremista SYRIZA, si partidele pro-Europa, PASOK si Noua Democratie.

Astfel, Florin Georgescu a indemnat electoratul elen sa voteze un Guvern pro-european, lucru ce va tine Grecia in zona euro. Ministrul de Finante considera ca pastrarea Greciei in zona euro este o solutie "mai putin costisitoare si dureroasa".

Statele din sud-estul Europei, printre care si Romania, se lupta sa-ti mentina economiile la un nivel acceptabil, in conditiile in care iesirea Greciei din zona euro ar putea destabiliza complet zona Balcanilor.

"Sper ca Grecia sa ramana in zona euro. Romania, alaturi de toate tarile din regiune, au fost deja afectate. Sper, totusi, sa nu fim afectati mai rau in viitor", a declarat premierul Victor Ponta.

Majoritatea statelor din regiune au o expunere limitata fata de Grecia, cu exceptia Romaniei si Bulgariei. Analistii considera ca iesirea statului elen din zona euro ar declansa trecerea panicata a investitorilor de la active din Europa emergenta catre investitii percepute drept sigure, noteaza Wall Street Journal.

Monedele din regiune s-ar deprecia, iar costurile de finantare ale guvernelor si companiilor ar creste. Populatia cu credite in valuta din Polonia, Ungaria si Romania ar fi afectata in mod special.

Totodata, iesirea Greciei din zona euro ar putea declansa o recesiune severa in zona euro, afectand semnificativ exporturile statelor est-europene, in special Cehia si Ungaria.

×