x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a pus ochii pe jumătate din firmele private

BNR a pus ochii pe jumătate din firmele private

de Daniela Ivan    |    07 Oct 2015   •   07:40
BNR a pus ochii pe jumătate din firmele private

Banca Naţională a identificat 200 de mii de firme care ies pe pierdere de mai bine de şapte ani consecutiv, dar care nu se închid, aşa cum ar fi normal. Patronii bogaţi îşi împru¬mută companiile cu bani, ţinându-le artificial în viaţă. Alte 85.000 de firme au capital propriu negativ. „Unele din acestea sunt create pentru a mişca banii, pentru a masca...”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cea mai mare problemă este că peste 90% dintre pierderile înregistrate de firmele româneşti sunt realizate de sectorul privat, nu de stat. „Anul trecut, pierderile realizate de companiile nefinanciare (adică fără bănci, asigurări etc) au fost de 42 de miliarde de lei – circa 9,4 miliarde de euro, sectorul privat având cea mai mare contribuţie, 39 de miliarde de lei, respectiv 8,7 miliarde de euro”, se arată în raportul asupra stabilităţii financiare publicat ieri de către Banca Naţională a României (BNR). Întreprinderile de stat cu rezultat negativ cumulează pierderi în valoare de 3 miliarde de lei, respectiv 0,7 miliarde de euro. De ce a pus ochii BNR pe aceste mici companii? „Cei care funcţionează timp îndelungat pe pierderi sau care manifestă indisciplină financiară distorsionează concurenţa din economia reală, generează efecte asupra inflaţiei şi diminuează valoarea adăugată brută în economie, respectiv PIB-ul”, se mai arată în raport. O altă problemă este că la nivelul economiei aproape jumătate dintre firme (48%) sunt subcapitalizate, au capitaluri proprii negative. „Există 285,6 mii de firme cu capital propriu negativ, din care 75% au pierderi constante”, se arată în raport. Guvernatorul BNR atrage atenţia că numărul extrem de mare, 200.000 de întreprinderi private care au pierderi permanente, arată două probleme majore. „De ce nu se respectă regulile economiei de piaţă în România? (…) Dacă nu face faţă, sau dacă are pierderi, să poată fi radiată rapid. Păstrarea unui număr mare de societăţi cu pierderi permanente nu numai că ecranează situaţia sectorului privat, dar îngreunează chiar procesul de finanţare, spune Mugur Isărescu.

Pentru prima dată după 25 de ani, Banca Naţională se arată mai preocupată de firmele private decât de găurile negre ale statului care au creat arierate în economie. „Aproape o treime din întreprinderile private au pierderi permanente”, atenţionează guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
 

×
Subiecte în articol: bnr