x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 %

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 %

de Daniela Ivan    |    05 Ian 2012   •   09:18
BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 %

Banca Nationala a Romaniei a redus joi rata dobanzii de politica monetara, de la 6% la 5,75%, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Asta inseamna ca BNR a redus cu 0,25% dobanda la care imprumuta bancile comerciale. Este un semnal dat bancilor ca dobanzile la lei ar trebui sa scada, atat la depozite, cat si la credite. Totusi, analistii economici considera ca masura nu va duce la reducerea dobanzilor la creditele in lei si ca mai este nevoie de alte redu­ceri pe parcursul anului 2012 pentru ieftinirea creditelor in lei.

Pe de alta parte, decizia BNR este comentata pozitiv de analistii economici in presa internationala. 'Tinand cont de cresterea leului in raport cu euro de la scaderea din noiembrie, BNR a luat probabil decizia potrivita, in contextul scaderii inflatiei si incetinirii cresterii economice', potrivit comentariului aparut pe blogul FT. Leul a fost anul trecut cea mai solida moneda din Europa Centrala si de Est, depreciindu-se cu numai 2% pe ansamblul lui 2011 in raport cu euro, iar inflatia a scazut in septembrie si noiembrie la minime istorice dupa 1990, de apro­ximativ 3,4%.

Masura va ajuta Trezoreria
Reducerea ratei de politica mone­tara nu se va resimti in dobanzile practicate de banci la creditele acordate firmelor si populatiei, intrucat nu se imbunatateste lichiditatea din sistem, iar piata se bate pentru resursele in lei, potrivit analistilor economici. Florin Citu sustine ca, pe termen scurt, reducerea ratei BNR se va re­flec­ta in castiguri usor mai ridicate pen­tru banci in operatiunile repo la BNR cu titlurile emise de Ministerul Fi­­nan­telor, iar pe un interval mai lung ta­ie­rea va ajuta Trezoreria sa fi­nan­te­ze mai usor deficitul bugetar din acest an.

'Pe curs nu va exista efect, pentru ca Romania plateste oricum cele mai mari randamente din regiune, cu exceptia Ungariei. Taierea este nesemnificativa pentru a vedea influenta in dobanzi. Reduceri la costul creditelor s-ar putea vedea abia dupa inca o taiere de cel putin jumatate de punct procentual. Daca te raportezi la inflatie decizia este corecta, intrebarea este cat de stabila este inflatia la acest nivel', a declarat economistul-sef al BRD, Florian Libocor.

Romania, exemplu pentru Ungaria
Analistii Capital Economics fac o paralela intre Romania si Ungaria, notand ca banca centrala de la Budapesta a fost nevoita sa creasca agresiv dobanda anul trecut, la 7%, cel mai ridicat nivel din UE, si va continua sa o urce in acest an din cauza presiunilor de pe pietele financiare.

'De importanta cruciala, stabilitatea politica si acordul cu FMI au oferit BNR spatiu sa reduca do­ban­zile ca reactie la deteriorarea perspectivei de crestere economica. In contrast, absenta acestor ancore cheie in Ungaria inseamna ca do­ban­zile vor continua sa fie ridicate pentru a sprijini forintul', apreciaza economistul William Jackson de la Capital Economics.

×