x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: Băncile, la apel!

BNR: Băncile, la apel!

de Daniela Ivan    |    24 Oct 2008   •   00:00

BNR a decis să limiteze transferarea către populaţie a creşterii nejustificate a dobânzilor de pe piaţa interbancară. Guvernatorul Isărescu a convocat ieri şefii a şase bănci pentru discuţii pe această temă.



Banca Naţională a României (BNR) a solicitat unui număr de şapte bănci să reintre în normalitate şi a decis ca în cazul în care ROBOR (n.r. – dobânda la care se împrumută băncile între ele) depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei Lombard, să suspende temporar publicarea indicatorilor ROBID/ROBOR. "Dacă ne referim la ziua de azi, când dobânda la facilitatea de finanţare de la BNR este de 14,25%, asta înseamnă că la o depăşire a ratei pe piaţa interbancară de 17,8125% (14,25 x1,25) Banca Naţională poate să intervină", a declarat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Joi seară, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, îi ameninţa cu destituirea pe acei bancheri care au crescut foarte mult ratele pe care clienţii lor le au de plătit din cauza speculaţiilor financiare făcute pe cursul leului. Şi directorul Direcţiei de Supraveghere şi Reglementare din BNR, Nicolae Cinteză, a spus că trei bănci româneşti "au fost foarte agresive în piaţă". Ieri, BNR a cercetat băncile pentru a afla dacă mărirea dobânzilor la credite vine din lipsa de lichiditate de pe piaţă sau dorinţa de a împinge în sus profiturile. Cercetarea BNR a arătat că trei bănci româneşti conspiră cu speculatorii străini de pe cursul leului, după ce băncile străine au pariat că leul va ajunge la 4,2-4,5 lei pentru un euro.

SPECULAŢIILE, ÎN AER

În acelaşi timp, deşi vinerea trecută s-a terminat atacul, aceste trei bănci n-au închis poziţiile, iar acum băncile străine încearcă să-şi refinanţeze pierderile la costuri tot mai mari de pe o zi pe alta. Potrivit lui Isărescu, acum două zile s-a ajuns pe piaţa interbancară să se realizeze împrumuturi şi la 500%, însă speculatorii au pierderi foarte mari şi vând şi la 3,1 lei pe un euro. "S-a jucat tare şi acum băncile străine au pierderi mari", a spus guvernatorul. El a precizat că pe piaţă există 2 miliarde de titluri de stat pe care băncile respective le pot achiziţiona, iar apoi să gajeze cu ele împrumuturile Lombard. "Băncile respective acreditează ideea că există lipsă de lichiditate în piaţă, dar a le da lor acum lei înseamnă a le da gloanţe pentru a trage mai departe în BNR şi în curs", şi-a continuat tirul Isărescu. El a spus că oricând băncile respective pot apela la BNR dacă au probleme. Guvernatorul a apreciat că acţiunile bancherilor arată ori "nepricepere", ori "rea-voinţă".

INTRARE ÎN NORMALITATE

Băncile comerciale au ţinut ieri cu dinţii de lei. Au intrat pe piaţa interbancară doar pentru a atrage fonduri pentru că ieri a fost ultima zi pentru constituirea de rezerve minime obligatorii la BNR. Băncile vor avea mare nevoie de lei şi astăzi, şi luni, când firmele vor face plăţi către buget. Blocajul a dus la o scădere a ROBID şi ROBOR. Astfel, dobânzile interbancare pentru depozitele cu scadenţa la o zi erau de 14%-27,81% faţă de cele publicate miercuri, de 18,89%-57%, iar pentru cele la o săptămână ratele s-au situat la 14,04%-28,5%, comparativ cu nivelul de 15,96%-46,19%. Efectul s-a simţit imediat în evoluţia cursului de schimb, leul a pierdut peste doi bani, ceea ce înseamnă 0,64%, cursul fixat de BNR fiind de 3,6140 lei/euro. După patru săptămâni de criză generată de atacul speculatorilor, pieţele valutare şi monetare nu au intrat încă în normalitate. Se aşteaptă ca de săptămâna viitoare pieţele să se calmeze. Ministerul Finanţelor va pune umărul la revenirea dobânzilor în limite normale dacă va fi nevoie. "Dacă băncile vor continua această politică de menţinere a dobânzilor ridicate, mă voi adresa populaţiei să cumpere titluri de stat, iar nu băncilor. Sper să nu se ajungă aici", a spus ministrul Vosganian.

×
Subiecte în articol: economic băncile