x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR face presiuni pentru creditarea în lei

BNR face presiuni pentru creditarea în lei

de Daniela Ivan    |    08 Mai 2013   •   17:43
BNR face presiuni pentru creditarea în lei
Euro se va întări în acest an în raport cu leul. Prognoza BCR pentru finalul acestui an este de 4,4-4,5 lei pentru un euro
Interesul pentru credite ar putea reveni, dacă dobânzile la împrumuturile în moneda naţională ar scădea, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Banca centrală a dat un semnal clar de coborâre a acestor dobânzi prin temperarea volatilităţilor dobânzilor (îngustând coridorul dobânzilor facilităţilor permanent la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale). Guvernatorul BNR a spus că dobânda superioară din coridor, Lombard, este considerată de către băncile comerciale ca un fel de rată minimă a creditării. "Ei spun: nu putem să scădem rata minimă la credite de consum, imobiliare (...) sub nivelul acesta pentru că în momentul în care avem un gol de lichiditate ne finanţăm de la Lombard (...) Simbolistica este importantă. Dacă ei zic că Lombard este o dobândă marginală, atunci pe aceasta am coborât-o cu un procent. Decizia noastră este simbolistică şi faptică", a continuat Isărescu.

Acesta a mai adăugat că decizia a avut în vedere şi ca dobânzile pe piaţa monetară să fluctueze mai puţin, până acum volatilitatea mai mare pe această piaţă fiind un debuşeu pentru fluxurile de capital. "Cred că pentru bănci mesajul nostru devine şi mai clar. Vor pregăti o perioadă următoare, în care-şi vor regândi politica de dobânzi şi sper că fiecare, în condiţii concurenţiale, legate de situaţia bugetară internă, strategia internă, cum gândesc reintrarea în noul ciclu de reluare a creditării, să aibă în vedere ce am spus noi aici", a mai arătat Isărescu.

Fluctuaţii valutare
Euro se va întări în raport cu leul în perioada următoare. Banca Comercială Română prognozează un curs de 4,4 lei/euro-4,5 lei/euro. "De la începutul anului au fost evenimente pe plan european, în Italia şi Cipru, şi vedem posibile turbulenţe pe plan extern până la finalul anului care ar putea influenţa cursul de schimb", a spus analistul-şef al BCR, Eugen Sinca. Pe de altă parte, Banca centrală este atentă şi la mişcări ale cursului de până la 5%, dar consideră tolerabil un  interval de variaţie de 5-6%, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu. "Cândva, spuneam ca BNR nici nu bagă în seamă o mişcare de curs de până la 5%. Categoric, exageram! Băgăm în seama 4-5% (...) Cred că un interval rezonabil de 5-6% este tolerabil. Este acea zonă în care cursul trebuie să-şi facă datoria. Descurajează operaţiunile speculative în anumite limite. Cu condiţia ca marjele să nu fie cunoscute. Este un apetit extraordinar să se speculeze pe marje", a spus Isărescu.

Creditarea în lei ar putea deveni în acest caz mai avantajoasă pentru că ar elimina şI riscul valutar, care va creşte din ce în ce mai mult în perioada următoare. “ Credem că peste 2-3 ani, Banca Centrală Europeană va întrerupe procesul întăririi politicii monetare şI va creşte Euribor”, a precizat Sinca. În schimb, dobânzile la creditele în lei vor intra într-o perioadă de scădere. Banca centrală ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în luna septembrie, de la 5,25% la 5%, iar în a doua jumătate a anului viitor este posibilă şi scăderea rezervelor minime obligatorii pentru lei, a mai spus Eugen Sinca.

"Noi aveam ca estimare reducerea dobânzii de politică monetară în luna noiembrie. Acum credem că reducerea va fi operată mai devreme, cred că în septembrie ar putea coborî de la 5,25% la 5%", a mai precizat  analistul-şef al BCR. ?n 2014, în a doua jumătate a anului, prognozele BCR arată o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, însă după 2-3 reduceri consecutive a dobânzii de politică monetară cu câte 0,25 puncte procentuale. În schimb, rezervele la valută nu vor fi reduse în următorii unu-doi ani, pân nu trece vârful de plată la FMI, a mai spus Sinca.

Inflaţie mai mică
Banca Naţională a României a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 3,5% la 3,2%, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a mai spus că inflaţia din primul trimestru din acest an se menţine în afara intervalului ţintit după cele două şocuri externe care au determinat ieşirea inflaţiei din interval. "După al doilea şoc din ultimul semestru al anului trecut, determinat în principal de secetă şi evoluţiile politice, urmat de majorarea accizelor şi a preţurilor administrate din ianuarie, observăm intrarea pe un trend descendent pe care noi îl prognozăm să fie mai accentuat în lunile februarie- martie ale anului curent.

În sensul scăderii preţurilor au acţionat aprecierea nominală a leului faţă de euro şi faţă de dolarul american, persistenţa deficitului de cerere, îmbunătăţirea anticipaţiilor inflaţioniste, în special după luna februarie, precum şi manifestarea unor efecte de bază favorabile asociate subgrupei legume - fructe- ouă şi a subgrupei combustibililor", a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României.
Estimarea BCR privind inflaţia României în 2013 este de 3,6%, bazată pe creşterea preţurilor administrate, respectiv la gaze şi electricitate.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu creditare