Ultimele patru luni ale anului vor aduce o scadere puternica a inflatiei, care va permite Bancii Nationale sa continue masurile de taiere a ratei dobanzii de interventie.
VALI BLANARU
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a declarat ca in ultima parte a anului nu vor mai fi resimtite ajustari semnificative ale preturilor administrate. Rata inflatiei se va plasa la niveluri reduse, sustinuta de politici monetare si fiscale prudente, a apreciat Popa in cadrul seminarului "Tinerii economisti". Cumulat pe primele opt luni, rata inflatiei a atins 5,6%, iar in raport cu august 2003, indicele preturilor indica o crestere cu 12,4%. Popa considera realizabil obiectivul de inflatie de 9% pentru sfarsitul acestui an. Oficialul a mai amintit de nivelul inalt al rezervei internationale a bancii centrale.
LIBERALIZARE. Viceguvernatorul BNR acorda mari sanse liberalizarii totale a contului de capital incepand din aprilie 2005. Popa spune ca in favoarea acestei decizii exista nu doar angajamentul fata de Comisia Europeana, ci si premise solide privind atingerea unor conditii care sa diminueze riscul intrarilor de capital speculativ. In opinia oficialului bancii centrale, un diferential de dobanda de peste 4% nu ar reprezenta o problema, fiind modelul ales de Polonia. In acelasi timp, o diferenta mai mare de 10 puncte procentuale intre dobanzile platite la lei si ratele cu care sunt remunerate principalele valute, euro si dolarul, nu ar crea un sentiment de siguranta bancii centrale.
Popa a reiterat pozitia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, potrivit careia predictibilitatea evolutiei cursului de schimb al monedei nationale pe termen scurt va fi mult mai redusa, ca instrument de risc pentru fondurile speculative. "Variatiile zilnice vor fi potential mai ample, ceea ce va reprezenta un risc in plus pentru fondurile speculative", a explicat Popa. In ceea ce priveste evolutia pe termen mediu, reprezentantul bancii centrale se asteapta la o mentinere a trend-ului de apreciere a monedei nationale, sustinuta de intrarile masive de capital. Popa crede ca si in ultimele luni ale anului leul va manifesta o tendinta de intarire in raport cu valutele de referinta.
DEFICITE
Deficitul contului curent al balantei de plati se va incadra, la sfarsitul acestui an, in limita convenita cu Fondul Monetar International, de 5,5% din PIB, a spus Popa. Incadrarea deficitului de cont curent in nivelul de 5,5% din PIB este favorizata si de cresterea economica estimata la peste 6%, in conditiile unei productii agricole bune. "Sustenabilitatea finantarii contului curent se va mentine si in viitor, pentru ca volumul investitiilor greenfield l-a depasit pe cel al intrarilor din privatizari", a explicat viceguvernatorul bancii centrale. Potrivit estimarilor BNR, investitiile straine directe vor trece, in acest an, peste nivelul de 2 miliarde de euro.Citește pe Antena3.ro