x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR spune că nu poate să controleze acum inflaţia, având în vedere tensiunile din piaţă

BNR spune că nu poate să controleze acum inflaţia, având în vedere tensiunile din piaţă

20 Mai 2022   •   19:50
BNR spune că nu poate să controleze acum inflaţia, având în vedere tensiunile din piaţă

CA al BNR nu este prea optimist în privinţa evoluţiei inflaţiei, care va continua să rămână extrem de ridicată până în iunie 2023. Ultimele date arată că în decembrie inflaţia va fi de 12,5%, iar în iunie 2023 se va situa la 12,4%, mult peste 9,6%, respectiv 5%, prognozate anterior.

„În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au arătat că evaluările actualizate relevă o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflaţiei pe întregul orizont de prognoză. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să îşi accentueze creşterea în T2/ 2022 – până la 14,2% în iunie, faţă de 11,2% în proiecţia precedentă –, şi să descrească doar uşor în următoarele patru trimestre, ajungând la 12,5% în decembrie 2022 şi la 12,4% în iunie 2023, mult peste nivelurile de 9,6%, respectiv 5,0% prognozate anterior. Totodată, după o ajustare descendentă relativ abruptă probabil consemnată ulterior pe fondul unor ample efecte de bază, ea este aşteptată să se reducă treptat şi să rămână la finele orizontului prognozei la 6,2%, semnificativ deasupra intervalului ţintei, precum şi a valorii previzionate în februarie, de 3,2%”, se menţionează în Minuta CA al BNR, citată de Ziarul Financiar.

Banca centrală spune că dacă ar interveni mai puternic în piaţă prin creşterea mai mare a dobânzilor, restrângerea masei monetare, efectul ar fi devastator pentru economie.

„În acelaşi timp, s-a reafirmat că o eventuală tentativă a băncii centrale de a contracara efectele inflaţioniste directe şi indirecte, deosebit de ample, ale şocurilor adverse pe partea ofertei ar fi nu doar ineficace, ci chiar contraproductivă, întrucât ar provoca pierderi ample activităţii economice şi ocupării forţei de muncă pe termen mai lung”, precizează Minuta CA al BNR.

(sursa: Mediafax)

×