x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Boc astupă din condei găurile negre

Boc astupă din condei găurile negre

de Daniel Ionaşcu    |    18 Aug 2011   •   16:50

Mare parte din companiile de stat, inclusiv cele profitabile, au de recuperat bani de alte societati de stat si, la randul lor au de dat bani ori catre furnizorii privati, ori catre bugetul general consolidat.

Daca intr-o economie normala acesti bani s-ar recupera relativ usor, faptul ca statul detine si compania si datoria creeaza blocaje, din moment ce banii se flutura in scripte de la un buzunar gol la altul iar in realitate nu se regasesc nicaieri. Acestia sunt, in fapt, expresia contabila a "pomenilor electorale' acordate de toate guvernele de dupa 1989. Intre timp datoriile au devenit atat de mari incat impiedica dezvoltarea societatilor respective sau le pune in pericol chiar existenta.

Dupa ce Romania a facut un al doilea acord cu Fondul Monetar International (FMI) tocmai pentru a reforma societatile de stat, in special acelea cu datorii si pierderi, Executivul prognozeaza acum ca gaurile financiare ale statului vor trece pe profit. Aceasta este ultima sansa pentru unele dintre cele mai mari dintre companiile statului, care sunt cu "sabia lui Damocles' deasupra capului.

Autoritatile au publicat in Monitorul Oficial bugele mai multor companii de stat iar in scripte, toate raporteaza cresteri si profit. ELCEN Bucuresti si Electrica Serv, doua dintre societatile aflate pe lista celor monitorizate de FMI, estimeaza profit brut de 85 milioane de lei, respectiv 500.000 de lei noi.

Bugetul Elcen prevede venituri de 2,683 miliarde de lei si un profit brut de 85 de milioane de lei, cu care se vor acoperi o parte din pierderile anilor anteriori. Venitul mediu al celor 3.454 angajati este si el de 3.289 lei pe luna, in vreme ce salariul mediu brut pe tara este in jur de 1.900 de lei.

Elcen avea in ianuarie de recuperat de la RADET Bucuresti o datorie de 2,2 miliarde de lei, din care jumatate erau penalitati. Din acestea, RADET impreuna cu Primaria vor sa stearga prin negociere cu Elcen 700 milioane de lei, iar Primaria Capitalei sa preia datoria istorica plus 380 de milioane de lei din penalitati. La randul ei, Elcen avea la finele lui 2010 o datorie de 548 de milioane de lei catre Romgaz, si ea detinuta de stat, potrivit rapoartelor facute publice de catre Fondul Proprietatea.

Binomul Elcen-RADET este indeaproape monitorizat de FMI, fiind in permanenta motiv de frictiuni intre ministerul Economiei (care detine Elcen), Primaria Capitalei (in subordinea careia se afla RADET) sI Guvern (care trebuie sa plateasca o parte din subventii).

Numai ca cele doua companii sunt, in fapt, doi colosi ce nu pot fi inchisi peste noapte.

ELCEN Bucuresti este cel mai mare producator de energie termica din tara, asigurand aproximativ 40% din consum (6 milioane de gigacalorii) si aproape 13% din electricitatea produsa in Romania (6,759 TWh). Societatea asigura caldura si apa calda in 600.000 de locuinte din Bucuresti si alte 80.000 in Constanta. RADET furnizeaza caldura si apa calda celor peste 8.000 de asociatii de locatari. Regia administreaza aproape 525 de kilometri de retele primare de alimentare cu caldura si 875 de kilometri de retele secundare si opereaza peste 2.200 de puncte termice. Potrivit unui document al Primariei prezentat de Jurnalul National, RADET are nevoie de investitii de 2,3 miliarde de euro in urmatorii ani.

In cazul Electrica Serv, filiala care se ocupa de mentenanta din cadrul Electrica, aceasta estimeaza un profit de doar 500.000 de lei la venituri de 730,5 milioane de lei. Din acestea, aproape jumatate o constituie cheltuielile cu personalul, respectiv salarii sI taxe, respectiv 309,6 milioane de lei. Cei 6.600 de salariati au un castig mediu lunar 2.800 lei. Compania a trecut printr-un amplu proces de restructurare, avea 8.000 de angajati anul trecut dar in 2008 ajungea la aproape 10.000.

Compania a fost divizata si va fi privatizata pe bucati. Unele parti au revenit pe profit, precum Muntenia (cu sediul in Bucuresti-nr) sI Oltenia dar altele au inca pierderi, precum cea care opereaza in Moldova. Proiectul de divizare a Electrica Serv a fost deja publicat in Monitorul Oficial.

Electrocentrale Galati estimeaza ca va avea venituri de 405 milioane de lei sI va realiza un profit brut de 4,6 milioane de lei. Castigul mediu pe salariat este sI el peste media tarii, cu 3.795 lei. Compania are de platit 38,2 milioane de lei catre Romgaz. Catre Romgaz are datorii sI o alta mare intreprindere de stat, respectiv Transgaz, transportatorul national de gaze, potrivit raportului administrilor pe 2010, facut public de Fondul Proprietatea. Aceasta ii datoreaza 34,8 milioane de lei.

Electrocentrale Deva este o alta companie de stat cu probleme. Pentru acest an compania estimeaza venituri de 959,4 milioane de lei , cu un profit de 1,118 milioane. Cei 1.531 angajati au un castig mediu de 2.841 lei.

Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii romanesti, are sI ea de recuperat cate 49 milioane de lei de la Electrica sI Transelectrica , precum sI 17,8 milioane de lei de la Electrocentrale Bucuresti, potrivit situatiilor financiare prezentate de Fondul Prorprietatea. La randul ei are o datorie de 175 milioande de lei catre Nuclearelectrica, alti 56,6 milioane catre Termoelectrica, 47 milioane de lei catre Apele Romane, 44,9 milioane de lei catre Electrocentrale Deva sI 26,2 milioane de lei catre Complexul Energetic Turceni.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania declara recent ca pentru o serie de companii de stat singura solutie este lichidarea. Presedintele Traian Basescu mentiona si el la inceputul lunii august ca o serie de companii vor fi lasate sa intre in faliment.

"Va ramane o amintire faptul ca guvernul scoate din dificultate orice companie. (...) Furnizorii care nu si-au incasat banii vor cere falimentul regiilor si vor fi lasate sa intre in faliment (...) Guvernul nu are posibilitatea sa plateasca datoriile si va trebui creata posibilitatea ca firmele sa vina la masa credala si, din vanzarea activelor de stat, sa-si plateasca datoriile. (...) Anul acesta imprumutam 6 miliarde de euro, vreti sa ne apucam sa platim si datoriile companiilor de stat? Nu. Vor intra in faliment', a anuntat presedintele, care a completat ca vor exista si exceptii.

×
Subiecte în articol: economia